Тиристорите са май-мощните полупроводникови прибори със сравнително добро бързодействие.
Колко потенциални бариери трябва да преодолеят електроните за да преминат през тиристора, колко през биполярния транзистор и колко през МОСФЕТа?
С лампи никога не бих се захванал, макар че съм работил известно време и с тях. Трябва да вървим напред а не назад, 21 век е.
Ако говорим за мощности, аз бих заложил на тия елементи които разсейват най-малко такава при работа /особено при висока температура при 100гр., не при 25 гр. от даташийта/, предвид пада на напрежение на прехода/от това зависи разсейваната мощност, т.е. загубите, ниското КПД/, а при тиристора колко е?
За мен най-добрите електронни ключове са МОСФЕТ-ите. Има такива за перманентен ток от 200А, а импулсния е много по-голям. Най-бързи са, постига се най-добро dv/dt, стига човек да е в час как се управляват и как се защитават, защото иначе играчката излиза скъпо.
Има IGBT-та до 5 kV, работят обаче до 30 kHz, но има и друга техника да се направи така, че да издържа електронния ключ на високо напрежение. Иначе IGBT-та превъзхождат по мощност МОСФЕТ-ите, но пък са по-бавни.
Дай да видим схемата на управление на тиристора - най-вече запушването!