Здравейте.
Като цяло ДАО е по ефективен от конвенционалните нагреватели. Това се поражда от факта, че ДАО е реактивен товар от капацитивен характер. Още преди много време се опитах да измеря с Омметър специфичното му съпротивление и не успях . Понеже нямам Импедансметър, измерих капацитета на ДАО, който в моя случай се оказа около 3,2 микроФарада. От тук на татък оставям изводите за вас, като напомням че капацитивния товар връща енергия в мрежата. Особенно ефективен става когато, примерно, пералнята Ви работи на центрофуга.
А сега няколко съвета.
Ефективноста на ДАО се повишава, ако замените шпилката, с медна тръба Ф15 и в нея поставите кварцов нагревател /в моя случай 400 Ватов /, по схемата на последователна RC верига, където R е кв. нагревател, а C - анодния отоплител. По този начин можете да ограничавате тока, до нужните Ви стоиности, независимо от твърдоста на водата. От друга страна при връщането на енергия от С към мрежата, R се явява товар на С. Ако електромера Ви не отчита капацитивна енергия, то КПД на ДАОУ е по голямо от 1.
Така по описаната по-горе схема, лесно ще можете да си направите индивидуален нагревател за радиатор, проточен бойлер, ел. котле и др.
За по новите Колеги, съвета ми е, да изчетат внимателно постовете Ми до сега.
Успех.
П.П. Шах. Който има готов АО, може преди него да включи най обикновенна духалка, последователно.
Трябва да се внимава, защото оборотите на вентилатора падат, конвекцията намалява, термозащитата на духалката ако не сработи, може да отидете на улицата. Затова вентилатора на духалката, може би
трябва да се включи паралелно на RC- веригата. Не знам! Но има възможност, вентилатора на духалката да изпадне в резонанс, да изгори, и пак да отидете на улицата.
Това което дойде от духалката си го плащатате, но от радиатора, 30-70% си е Бонус. Всичко зависи от Феномена ВОДА.