altium,
благодаря ти за добрите думи, с голяма част от нещата, за които говориш най-малкото не съм незапознат, с други се запознавам в момента и (надявам се) скоро ще съм по-обстоятелствен.
Исках да обърна внимание върху впечатлението си на непредубеден външен за форума наблюдател относно желанието на немалко от пишещите колеги тук да представят желаното за действително. Уверен съм, че зад това стои тяхното горещо желание да допринесат за по-евтината (дори безплатна) енергийна алтернатива за цялото човечество, респективно неговият материален, морален и духовен просперитет
, почти безплатно при това
, но добрите цели, уви, не правят работещи неработещите неща
Култов пример (сякаш го е въобразил Тери Пратчет!) - колегата, който беше монтирал магнити върху сервото на спирачките (май) с убедеността, че там тече гориво (вероятно
в правилната посока
) и убедено констатира светкавично и значително подобрение в работата на двигателя, с което пък осигури доброто ми настроение задълго напред... (и в момента се хиля като малоумен, щом се сетя). Нищо лошо към колегата, искам да му се извиня, че го ползвам за пример, всеки може да сбърка, пък той специално ми е изключително симпатичен с невинността си... ще почерпя при случай, колега, дано ме извиниш...
В теорията на експериментите ключово понятие е "чистота на експеримента". Това, за съжаление, при почти всички описани тук "занимания" е нещо ненаблюдаемо, поне с моето невъоръжено око. "Известните допускания", които мнозина експериментатори си позволяват в описаните "експерименти" тук, в значителна степен компенсират евентуалните ефекти на инсталираните оптимизатори (с изключение на случаите, когато ги превишават), което (в моите скромни сини очи) компроментира изцяло така проведените "експерименти".
Всъщност, това което исках да кажа накратко: пичове, така не се прави.
Не се прави - мерене на разход, докато угасне МПС-то и после 2 литра и пак... познайте след първия път какво имате във горивния филтър... и после - дебит и налягане на гориво... не говорим за разположение на сондата и налкона на пътя...
- мерене на разход по метода "стрелката ми беше някъде там и сега е почти наоколо"
- мерене на разход при "нормално" каране без оптимизатор и смяна на предавки при 1700 об./мин. с оптимизатор, както и движение по инерция през 30% от времето... припомняне за желаното и действителното...
- обяснения от вида - "вярно, че тогава ми даде по висок разход, ама беше зима, колата с летни гуми и возех бабата, пък тя е 126,34 кг и не искаше да седне където и казах, та ми развали баланса...отделно бях пил една боза, та ме напъваха силите и трябваше да бързам...даже вдигнах 95 по надолнището... Така че -1,13л./100 заради бабата и - 2,35л/100 заради акането и ето, аз нали ви казах - с оптимизатора съм на -40%!!! yes!"
- и още мнооого неща не се правят така, нека не пишем романи, щото нито ще ни издадат, нито ще ни прочетат
Последно засега: дежурното обяснение "няма пари" не е оправдание за мен. Изследването на дадена тема, постигането и доказването на стабилни резултати изисква планиране, което включва планиране и осигуряване на финансиране на проекта. Прав си, че конкретната тема в тази си експонация никак не е скъпа, толкова по-необяснима е липсата на 5-10 лв за бензин и газ-анализатор.
Caduceus,
Дълбокоуважаеми другарю (а ти мен уввввважааш ли ма, хлъц),
във връзка със стремителният напредък на утрото (и с оглед избягването на вечен бан за многословие преди третия ми пост тук) ще се помъча да съм лаконичен.
Отзад напред:
- все си мисля, че "напук" не е основна движеща сила на прогреса...
- правенето на нещо (без значение дали е от нищо или от друго нещо) е достатъчен повод за голям кеф, стига нещото да работи поне малко (както е в случая) и субектът-производител на нещото да има ясна представа какво точно е направил (с параметри, не с усещания)
- да припомням ли, че ватманката определено изглеждаше ехидно-саркастична, надали ужасена или това се брои за удар под кръста
Сериозно: етикетът "провинциалист", лепнат от нагло пернишко пишлеме с ремусиран голф3 (или автосугестиран), не освобождава приносителят му от познаването и спазването в разумна степен на закона и правилника за движение по пътищата;
- денгите не стигат? Компютърното моделиране се замества напълно успешно от лист и химикалка (моливът се трие лесно и е предпоставка за манипулации
), калкулаторът помага, но не е задължителен. Некитайските стендове могат с известен успех да се заменят с 2 литра бензин и малко писане. Прочеето премъдрости съм ти ги споделил, остава да се вслушаш... в себе си
. Лирично отклонение: криза е, вярно; няма пари - добре...; за парфюм не стигат, ама за сапун и вода - трябва да има, нали?
- на тази ми кола разходът е засичан 8-9 пъти (виждал си поне част от бележките, мисля), отклонение има веднъж... и то значително... и то при зареждане на непозната бензиностанция в петък вечер на изхода на София... какво трябва да мисля? Да припомням ли твоето мнение, когато смени бензиностанцията по мой съвет?
- Разходът ми се засича само пълно до пълно и то на интервали от по 600-800 км с разделно калкулиране на градско и извънградско движение. Извинявам се за caps lock-a, ама е важно: среден разход НЯМА! (всъщност има стандарт, но той е за нуждите на производителите на автомобили, по-точно за документацията за потребителите и дефинира пропорция на различни режими за движение, абсолютно неприложим за нашите практически нужди по темата)
- инженерното мислене може да е недъг само, когато е неразбираемо
Благодаря за комплиментите, и към тебе има, някъде малко по-нагоре
Колеги, sorry за малко роднинския off-topic
Малко поздравче за почитателите на качествения хард рок, преди малко си дойдох от концерта на AC/DC - невероятни, титани, дано повече от вас са били.
http://vbox7.com/play:abc78a9eИ последно - една новина от сайта на Министерство на Народното Здраве:
МНЗ ПРЕДУПРЕЖДАВА, ЧЕ СЛУШАНЕТО НА ЧАЛГА ВИ ПРЕВРЪЩА В ШИБАН ИДИОТ!
Поздрави,
Емзеперикс