@Robinzon,
имам доста правописни грешки, особено в миналите си коментари. Стремя се да ги проверявам, но все още имам пропуски, както се забелязва. Надявам се все пак да имам измерими подобрения. Това разбира се само колегите могат да кажат.
@sorrry,
Разбира се че може на "ти", при мен някак си от влиянието на чужди езици ми е по лесно да комуникирам с "вие", като се надявам това да не пречи в обменянето на мисли ( като поне до сега не е било проблем ).
Сега на по-трудните въпроси. Във коментарите по темата съм опитал да изразя основните постулати които Тесла е проповядвал, според мен ще е добре най-малко те да бъдат прочетени, особено ако човек се интересува от ТТ. Когато Тесла говори за използването на принципите на конструкцията, и динамиката на процеса, като в турбина, съпоставено с помпа, речта изцяло се води за пара, под определено налягане и дебит в зависимост от диаметъра, дебелината и разстоянието между дисковете, като работен флуид.
(също и @GreenHulk)
Колегата на линовете от предишния ми коментар прави тестове със сгъстен въздух и постига резултати, но според мен трябва да се следва това което Тесла казва и само след като се усвои технологията, тогава да се експериментира в различни направления.
Според мен парна затворена система на фосилните горива с водна риза/бойлер и малък диаметър на дисковете до 6-7 см, кондензираща клетка и "live steam injector" (съжалявам но нямам представа за еквивалентното име на български) ще бъде оптимално за тестване а даже и за мини турбина за използване като генератор в къща/вила. Подобно е на това което прави този човек
https://www.youtube.com/watch?v=oW2x6heSYS8 ( клиповете от по-горния ми коментар са негови ), само той го прави със сгъстен въздух (доколкото разбирам), което е, според мен, съботпимално особенно ако се търси висока ефективност на трубината, имайки в предвид енергиен еквивалент акумулиран в парата (1 л – изпарена вода има енергиен еквивалент на 2.2 МДж или съдържанието на енергията в приблизително 120 гр. дървен материал ).
След добиване на отпит при работа с такава турбина предполагам, че човек или по-скоро група от хора могат да се насочат към експлозивните или лесно запалими горива. Но там задължително трябва да се прилага вала на Тесла ( „Tesla valvular conduit“ )
https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_valve като калапан за да се контролира посоката на компресията.
Относно дали има работеща турбина в България почти сигурен съм че отговора е не. Всъщност, след доста време изследване в това направление мисля, че за сега няма работеща ТТ ( поне официално ) никъде по света. Човека на който пуснах клипове е най-напред, поне от това с което съм запознат, в това отношение.
Ако имате намерение да се "пробвате" с ТТ, според мен не го правете (съжелявам за негатвиния тон, но го казвам откровенно), особено, ако както казвате, гледате да спестите време. Това не е 3-6 месечен или даже годишен проект. Мисля, че работата в тази насока, и то при наличие на подходящото оборудване, или колеги съмишленици, може даотнеме 2-3 години ако не и повече, и то за да се постигнат основни резултати, а не оптимални. Също така, са необходими и работни условия, все пак има боравене с пара под налягане (11-12 атмосфери, ако се спазват стриктно препоръките на Тесла, а това даже и за опитни хора не е шега работа. Всъщност и за това предполагам, всички експерименти ( освен един ) който съм виждал, и абсолютно всички университетски изследвания в тази насока работят със сгъстен въздух. Което както казах няма същия ефект. Тесла е дефинирал устройството си като термодинамичен трансформатор, и това само по себе си показва нещо.
От друга страна успех в начинанията каквито и да са, но е добре да се прочитат нещата и то в оригинал, педи човек да се захваща с каквото и да е било. В интерес на истината, много от "теорията" която си мислим че знаем, е еволюирала като такава от много практични хора, правейки купища експерименти преди 100-200 години. И въпреки, че и те са правили, както и ние правим, грешки е добре да се четат в оригинал, понеже се вижда линията на техни мисли във връзка с интерпретацията на физическите експерименти които са правили и са ги вълнували. Така се спестява много време и когато човек се захване или прави нещо знае, че поне е тръгнал в правилното направление.