Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Ръчна изработка на слънчев панел
MarioBros:
Някой има ли представа как е изработен този слънчев елемент.
http://www.youtube.com/watch?v=E2D0-AoM8Mw&NR=1
administrator:
--- Цитат на: NRG в Януари 05, 2009, 11:37:02 pm ---Простете за негативизма
Всъщност, има ли инсталиран ВЕИ на територията на България от частно лице? Познавате ли някой, който се е преборил с бюрокрацията по инсталиране на фотоволтаик, и който да продава генерираната енергия на обещаната от ДКЕВР цена?
От две години търся отговор на този въпрос. Търся човека, който да потвърди широкообсъжданите преференциални условия за вятърни, слънчеви и хидро-енерго-преобразуватели, инсталирани в малък мащаб.
Знам, въпроса може да прозвучи тривиален, но опита ме кара да си мисля, че цялата работа, която се върши от правителствени и неправителствени организации по въпроса с интегриране на ВЕИ в България е поредният блъф.
Поредната теоретична, неосъществима за обикновенния човек програма, която е приета и служи на строго определени "имащи" личности, които да усвоят предвидените от Съюза капитали за "озеленяването" и децентрализирането на енергийната ни промишленост.
--- Край на цитат ---
ИМА: http://mazeto.net/index.php?option=com_content&view=article&id=45:-1&catid=9:2009-01-11-12-39-30&Itemid=23
slayknot:
Бях се ентусиазирал и си направих сам фотофолтаичен панел. Поръчах си 36 (дойдоха 41)бр поликристални клетки 3х6 инча, неокабелени за 115лв от и-бей. Комплекта включваше освен клетките, жица(плоска) за окабеляване и по-дебела такава за свързване на "масивите" окабелени клетки и флюс във формата на маркер и диод. Никога не бях запоявал соларни клетки, но с четене и гледане на клипчета , нямах проблеми. Една клетка стана на сол, а една я понапуках, което не беше проблем.
За изработката на панела ползвах подръчни материали и боклуци, затова панела не се получи много добре, но работи отлично. Ползвал съм прозрачен плексиглас за капак. Оптималното, което успях да изкарам е 19V , 3,2A което ми дава около 60W, не е зле. Цената на панела с клетките , ми излезе около 130 лв :)
Поръчал съм и регулатор на заряда, 10А , на цена около 22лв (Тук в БГ най-евтиния е около 60лв). Исках да имам и 220V , за което дадох 53лв за инвертор - 350W+ USB от елимекс(промоция).
Остана ми да реша дилемата с батериите. Стартерен акумулатор за автомобил е неподходящо решение, но засега съм с такъв.
Seeker:
@slayknot
Браво!
Щом си докарал до тук, значи имаш потенциала да оптимизираш работата на целия комплекс. Първо - измери температурата на гърба на клетката , когато слънцето грее най-силно и имаш включен консуматор. Ако температурата превишава 60гр. , значи трябва да измислиш какда охлаждаш клетките, за да не деградира прехода. Второ - да си направиш по-добър акумулатор на енергията, например електролизер с топливна клетка на водород. Лошото на водорода е че се промъква през повечето материали и трудно се съхранява, но е най-доброто по отношение съхранена енергия/цена.
slayknot:
Пробил съм малки дупчици на гърба на панела за вентилация, които ще покрия с фина мрежа против прах. В жегата, когато е насочен добре и нагрят , си работи на над 3А, няма проблем с нагряването. В момента чета за електролизата, но има много за четене и е по-сложно. С поста си исках да покажа, че ако си го направиш сам, фотоволтаика, може да ти излезе на нормална цена.
Много е важно, панела да е добре насочен към слънцето, за да работи максимално добре.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия