angelmr
Може ли академичен коментар и на този документ?
Руския ми не е идеален, така че не гарантирам, че съм разбрал всичко. Но до колкото схващам, автора бърка някои основни понятия. Не е никакъв проблем да намалиш активиращата енергия на дадена реакция чрез използване на трети междинен обект, оставащ след края на процеса непроменен. това е принципа на катализата. До колкото схващам автора иска да постигне термична дисоциация на водород с помощта на волфрамов триоксид, като използва молекулите на оксида за да намали температурата на термичната дисоциация няколко пъти. Дали предложения механизъм е правилен не мога да коментирам толкова набързо, не съм сигурен дали точно това ще бъдат крайните продукти, по-скоро ще се преминава през междинни продукти на реакцията на водорд с волфрамовия оксид, но ще ми трябва малко време да проверя какви реакции точно ще настъпят. А следователно и накрая няма да има рекомбинация на водородни атоми, а на въпросните междинни продукти на редукциятана водородния оксид, които ще отделят точно същата топлина, която са погълнали за образуването си. Това което автора е забравил е, че според принципите на термодинамиката няма абсолютно никакво значение през колко и какви междинни етапи ще минеш, това което има значение е началното и крайното състояние на системата. Така че ефекта от добавянето на катализатор би бил единствено в намаляване на топлинните загуби на системата идващи от високата температура при която се извършва некатализираната реакция. При предложената схема от дисоциация, последвана от рекомбинация, няма разлика в потенциалната енергия на началната и крайната система, следователно и няма да има добив на енергия.
Едит: Колкото повече чета статията, толкова по-съмнителна започва да ми изглежда. Ако съдя по някои белези като споменаването на молекули волфрамов триоксид или липсата на какъвто и да е намек за разпределението на частиците в газа по енергия (смята ги все едно всички са с еднаква енергия, макар че тук може и да е дал само резюмирани сметки за простота), си вадя изводите, че познанията на автора в областта на точните науки и по-специално на химията, са някъде на нивото на средния курс.