Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори
Въпрос за електромотор
Радико:
Иван Димов
Правилото на дясната ръка се изучава в девети клас в електротехническите техникуми. Нарисувай поне 5 радиални лъча в ротора на едно "униполярно" устройство и наложи върху всеки лъч ръчичката от снимката. и на къде ще сочи общата сила. Всъщност не знам защо се обръщам точно към теб. като май ти си от малкото които разбират за какво говоря. Но нищо дано разбере още някой.
@praktik:
miromad
--- Цитат ---ПП: Откъде мога да си поръчам такива цилиндрични магнити като на прикачената картинка? Мога ли да получа същия резултат и с намотки?
--- Край на цитат ---
Имам такъв магнит от стар говорител, трябва само да установя намагнитването му, дали е същото като това дадено на картинката. Понеже не съм мерил размерите му, а той е в гаража, мога утре да измеря размерите му и да ти ги кажа. Но мисля че е някъде в диаметър към3 или 4 сантима, и горе долу толкова дълъг. Ако искаш ще пусна снимка утре. На мене не ми трябва и ако го искаш, ще ти го подаря. Обаче освен по куриер, друг начин няма :)
--- Цитат ---Единственото от униполярките е ясно, че магнитното поле е свойство на ефира и магнита не го носи, а само го предизвиква.
--- Край на цитат ---
mi68, Досети се че ако е така, като местим магнит в пространството, той трябва да излъчва ЕМВ.
Иван Димов:
Майсторе, май ще трябва да ме назначиш за дежурен художник. Можеше и по-добре да стане, но за бързо толкова - важен е принципът. Прилагам униполярен двигател - определяне на посоките.
===
Аз отдавна казах, че си майстор на схемите... и ставаш все по-добър! ( ;D назначен си! 8) )
модератор
GTV:
--- Цитат на: @praktik в Октомври 01, 2013, 07:38:02 pm ---mi68, Досети се че ако е така, като местим магнит в пространството, той трябва да излъчва ЕМВ.
--- Край на цитат ---
Както казва Майстора, след време нас може и да ни няма, но това трябва да остане за Историята. ;)
Иначе Ми68 ни е много досетлив. ;D Ееех, цифровизация. :)
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE_%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5
miromad:
--- Цитат на: Иван Димов в Октомври 01, 2013, 06:19:25 pm --- Прилагам и втора рисунка с възможните посоки, но в бобината трябва да има желязо - иначе магнитното поле ще се затвори по най-късия път, ще пресече радиалния проводник като така тягата ще е обратна на аксиалната. Въобще има много въпросителни - например дали ще може цялото поле от външния пръстен да се погълне от вътрешния, който е далеч по-малък. Колкото и да умуваме, само експеримент може да покаже как стоят всъщност нещата.
--- Край на цитат ---
Може ли да нарисуваш какво имаш предвид под: "но в бобината трябва да има желязо - иначе магнитното поле ще се затвори по най-късия път, ще пресече радиалния проводник като така тягата ще е обратна на аксиалната"?
Иначе посоката на въртене ще е както на рисунката, която съм прикачил. Въпроса е въобще дали ще може да се направи подобен модел само за да се изпробва теорията /дали въобще ще тръгне да се върти/, защото теоретично трябва да се завърти по законите на физиката!!! Също прикачам и правилото на лявата ръка /на Флеминг/.
http://www.electrical4u.com/fleming-left-hand-rule-and-fleming-right-hand-rule/
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия