Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори
Въпрос за електромотор
mi68:
Стара статия но не се качиха снимките.
Иван Димов:
miromad, ние с теб направихме пробив! Униполярен генератор-двигател с високо напрежение поради големия брой навивки в бобината. В нея ще има парче желязо и трябва магнитното поле да се затвори през корпуса така както съм го нарисувал. Въртенето ще стане защото силите са равни по големина, но действат на различни по-големина рамена и съответно въртящите моменти са различни. С други думи, въртящият момент на ротора ще е разликата от двата въртящи момента на аксиалните части на бобината. Радиалните не се пресичат от магнитно поле и нямат въртящ момент. Не ми е ясно обаче дали ще може магнитите да се въртят заедно с бобината (само ротор без статор). Защото иначе ще има конструктивни трудности при направата на ротора.
miromad:
Теорията вече е финализирана. Сега остава практиката. Тя ще покаже кое и как!!!
nizo:
Практиката ще разбие теорията на пух и прах. Ето някои сериозни проблеми:
- такива магнити не могат да се направят
- дори да се направи опит, то магнитните полета ще са силно изместени към периферията на цилиндрите
- освен това ще имат и сериозна осева асиметрия
- чисто конструктивно, този мотор няма никакво предимство ... като се натовари ще харчи повече
Peter Lindemann отдавна (2007) показа бъдещето на моторите. Става въпрос за електромагнит, който привлича желязо, а BEMF от електромагнита се прибира обратно. Ето демонстрация:
http://www.youtube.com/watch?v=UNa_jryP8MY
Какво повече може да искаме от един мотор? Проста конструкция, ефективна работа, свобода в оразмеряването и мощностите. Целия филм на Lindemann го има някъде във форума ... гледайте го. ;)
miromad:
--- Цитат на: nizo в Октомври 04, 2013, 07:57:51 pm ---Практиката ще разбие теорията на пух и прах (чисто предположение, докато не се направи модела или не се симулира). Ето някои сериозни проблеми:
- такива магнити не могат да се направят (могат - http://www.magnaworkstechnology.com/magnet_orientation.shtml)
- дори да се направи опит, то магнитните полета ще са силно изместени към периферията на цилиндрите (само реален модел, симулация в ANSYS или друг софтуер ще покаже това)
- освен това ще имат и сериозна осева асиметрия (за това не знам)
- чисто конструктивно, този мотор няма никакво предимство ... като се натовари ще харчи повече (много ми е интересно как стигна до това заключение, при положение, че такъв мотор не е правен и нямаш база за сравнение. Ако може да се обосновеш защо този мотор ще харчи повече)
--- Край на цитат ---
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия