Здравейте,
и аз съм поредния ентусиаст, който иска да експериментира с електролизер.
Но преди да започна и да нарежа "скъпоценната" ламарина искам да обсъдя с по-знаещите хора с опит и да получа някои съвети.
Целите които гоня са електролизер с добив над 2л/мин. и монтирането му на кемпер с надеждата за 20% икономия на гориво. Двигателя е Фиат Дукато турбо дизел интеркулер 2500куб.см.,121к.с., механична помпа,без електронни управления.
Даденостите които имам:
-фотоволтаични панели, които при слънчево време отдават до 20А ток.
-3бр 100А/ч тягови акумулатора,които при запален двигател се включват в паралел към двигателния 100А/ч акумулатор- общо 400А/ч. Зареждането става със зарядно 25А от 220в мрежата, когато кемпера е паркиран, от 100А алтернатор и фотоволтаиците.
-лист 1000/2000/1,5мм 316L
-ШИМ 100А с два 555 таймера последователно
Идеята ми е да захрахнвам клетката с около 50-60А при слънчево време и с 30-40А при други условия.
От тук възниква и основния въпрос, какъв да е дизайна на клетката.Един вариянт е да са две клетки или група секции които да се превключват.Друг вариант е клетка проектирана да работи на 60А и със ШИМ да се регулира тока според условията, което по ми допада.Спрял съм се на "суха" серийна клетка, но от изчетеното не мога да си отговоря на следните въпроси:
-каква да е площа на плочите според тока?Обсъжда се в много големи граници 8-20см/А, ще сбъркам ли ако заложа на 10см/А, каквато стойност, най-често се споменава?
-изолационните пръстени? О-пръстени, губи се много от полезната площ, но най-често използвани.Дали защото са по-лесно достъпни или защото пропускам нещо?
-квадратна или правоъгълна,дали има значение за по-доброто газоотделяне?
–размера на отворите в пластините,има ли зависимост от големината на тока?
-какъв да е дизаина на клетката за 60А? При този ток преполагам няма да мога да осигуря напрежение по-голямо от 12-12,5В?Според теориите 7 клетки,според практиката 6 клетки, а на пазара се предлагат с 21 пластини,което значи 5 клетки при +nnnn-nnnn+nnnn-nnnn+. Моето виждане е за 25 пластини: 4 групи по 6 клетки,но защо никъде не се обсъжда такъв дизаин?
Наясно съм, че повечето отговори се получават с експериментите, но ще съм благодарен ако получа и някой полезен съвет.