500 вата би трябвало да стигнат за един велосипед, като се има предвид, че ние с педалите не развиваме повече от 150 - 200 вата.
Четковия мотор също върши работа, не е задължително да е от новите безколекторни, и не им отстъпва по ефективност. Отстъпва им по размери и тегло, като и това, че като изпълнение не подхождат точно за такава цел, говоря за донори от автомобилната индустрия. Или са за кратковременен режим и съответно ниско кпд, или са с големи размери, съответно тежки. И не на последно място, обхвата на работното напрежение не пасва.
За мен решението е безколекторен двигател, при който ротора с постоянни магнити обхваща статора, прави се лесно, а за статор се намира подходящ пакет ламели от друг мотор. Навиването не е трудно, и може да се направи за каквото искаме напрежение. Има и втори вариант, без ламели, при който статорната намотка е във въздушната междина, т. нар. slotless (aironless).
За батериите, не знам как го правите с оловни акумулатори, че и стари, аз няколко пъти съм правил сметки, и все не ми излизат.