Смятам, стана ясно, че тук не се спори за възможностите на жироскопа, а дали е валиден ЗЗЕ.
Според мен сгрешено е, че Ер+Еж=Ек+Еж.
Когато се издигне тежестта над земята, тя получава потенциална енергия Ер=m.g.h
Тежестта не се интересува кой я вдига и по какъв начин. Дали човек чрез своите мускули, дали жироскоп или въртолет я вдига - няма значение за потенциалната и енергия, която тя получава.
Така, че в лявата част на уравнението не се пише:
Ер+Ежироскоп, или Ер+Евъртолет, или ЕР+Ечовешки мускули
Сега за падането.
Като се пусне свободно да падне, приемаме че като премахнем триенето и други подобни неща, кинетичната енергия на тежеста е равна на вложената енергия за нейното вдигане.
Сега когато има спирачка и тежестта пада по-бавно, т.е. с по-малка скорост естествено, че и Ек ще е по-малко. И ние изведнъж извикваме: "ЕВРИКА". "При една и съща потенциална енергия, кинетичната при свободното падане е една, а при действието на спирачка е по-малка. Значи ЗЗЕ не действа!"
Ура!
А че се използва енергия за спирането - няма значение. Кой ти гледа такива "дребни" подробности.
Така че формулата не е Ер+Еж=Ек+Еж.
Формулата е Ер=Ек+Ежироскоп или Ер=Ек+Ечовешки мускули
Нека разгледаме и следния момент. Тежестта се спуска (например била е на 10 метра височина) на 5 метра, брагодарение на центробежните сили на жироскопа например. Тогава Ек=0. А Ер колко е? Тя е намаляла наполовина, защото височината е намаляла наполовина.
Сега вече Ер=(Ек=0)+Еж. И ТУК Е МНОГО ВАЖНИЯ МОМЕНТ. Някой ще възрази: "нали каза, че потенциалната енергия не зависи от това кой я е предал на тялото (тежестта), а тук пишеш Ер=Еж или Ер=Ечовешки мускули?". Ами да. Въпреки, че формулата ще се напише в такъв вид, тежестта пак не се интересува кой я е спрял на 5 метра над земята и е запазил макар и половината от първоначалната и Ер. Формулата само показва, че в случая останалата Ер е равна на енергията за задържането на тежестта във въздуха над земята. И то силата на задържане е точно толкова. Ако е повече - тежестта пак ще започне да се издига, ако е по-малко - ще започне да пада и тогава Ек пак става различна от нула.
Зная, че повечето от Вас ще ми се обидят, че може би им се подигравам, защото аз в момента обяснявам неща от рода, че 2+2=4. Но аз да си го кажа, защото явно някои не го разбират.
Да се четат дебели книги е необходимо, но не достатъчно условие. Няма ли логическо мислене (за съжаление то или го има или го няма) - язък за четенето.
За хубаво или за лошо (не знам) ЗЗЕ си действа.
Всичко в природата се стреми към равновесие. Когато се наруши това равновесие от някоя сила, то веднага се навдигат други сили, за да "оправят нещата". Докато трае това пък тези сили изкарват нещо друго от равновесие и така се получава вечния кръговрат.
За да получим СЕ от някоя система, то трябва периодично! да изкарваме тая система от равновесие и да използваме енергиите.
Въпроса е как да я излъжем, като и даваме по-малко енергия, а искаме да получим повече. И всичко това е заради тоя пусти закон за запазване на енергията, който за съжаление действа. Но не трябва да се предаваме. Начини има
!
Който разбрал - разбрал.
Който не е разбрал - след 2-3 дена пак ще пиша.
П.П. Забелязал съм, че който не може да обясни нещо или не е сигурен в правотата си, използва или много формули и увъртания или високопарни и високотехнологични думи. В ученическите ми години се въртеше една смешка (нещо като виц да го наречем). Цитирам по памет: " Синтезирайки и анализирайки парадоксалните симптоми на моята ортодоксална илюзия, аз констатирах, че въпроса е конктретно индифферентен и се базира върху основата на солиден фундамент. Нямайки за цел да парадирам ....(тук не си го спомням).. пред вашата пикантна аудитория аз Ви моля за вашето конкретно ДА или НЕ"