Здравейте, да драсна и аз два реда, че се не сдържам вече...
Колега caduceus, хвала ти за споделеното инфо във форума, но не можеш да отречеш, че напоследък наблягаш на рекламата и бизнеса. То лошо няма, де...но що не си отвори една темичка в съответния раздел да не стават дрязги.
Относно ефекта от т.н. оптимизатор какво да кажа...
За мен анкетата и писания от сорта - тоя бил доволен, оня минал 100км по магистрала и спестил, на другия компа в каруцата показвал по-малко, са смешни. Разход се смята след много, много навъртяни километри, най-добре на сезон от годината, с документирани зареждания, изминати разстояния и сметките накрая. Аз подобно нещо не видях, само общи приказки и нищо конкретно за тия 150 коли или там колкото са.
Чисто технически погледнато настройката на аванса на +15град е доста смущаваща. От оргони не разбирам, но много време съм си играл с тия настройки покрай запалването, та мога със сигурност да кажа, че това е много висока стойност на параметъра. Принципно е допустимо при силно обеднена горивна смес, правил съм го но ефектът е съмнителен, без да смятаме оптимизатора. Може и да греша, знам ли...
Японците правеха едни GDI мотори, които работеха със силно обеднена смес, до 1:30/40, при определени условия - постоянна скорост и натоварване. Та в тоя ред на мисли като обедним сместа и увеличим аванса се мъчим да докараме режима на GDI, но само частично, щото конструктивно нещата са различни. Нещо се отнесох...
Свалям шапка за демонстрираното самочувствие, caduceus...но извини нас незнаещите, подпиращи вратата на колибата с лаптоп. С небивал интерес бих надзърнал в резултатите от тестове на Даймлер и другите изредени фирми.
Между другото аз подобна икономия отдавна я постигам, само че с класически средства, подходящо поведение на задкормилното устройство и поддържане на каруцата в добро техническо състояние.
Интересен е фактът, че когато даваш на хората конкретни данни и обяснява кое-как-защо те гледат скептично, а на приказки от сорта - ей на оня каруцата от 8/100 вече гори 6.35/100 вярват. Ама това как е засечено, при какви условия, изминати километри и т.н. не важно.
Психология на тълпата може би...
Е, извинявам се за скептицизма, мнението си е лично мое и не ангажирам никой. Логичният въпрос обаче е - Къде остана СЕ, щото ако и за нея един ден трябва да плащаме подобно на т.н. зелена енергия от вятър и слънце, лошо...
Поздрави и успех в бизнеса...