За всички чудещи се да ли да си вземат за проба оптимизатор мога да кажа , че caduceus е точен и връща парите ако не сте доволни от резултата. Ето какво се случи с мен.
Моята кола е Тойота Авенсис 2000 , 16 кл. със обикновенна АГУ сам си я монтирах и регулирал (имам известен опит).Колата я паля директно на газ. Монтирах си Ламбда Монитор(ЛМ) , който ми показва дали е богата, нормална или бедна сместа на бензин или газ с лампички .Например, виждам бедна смес но не колко. Взима информация от ламбда сондата. Бях си монтирал ламбда контрол за оптимална смес на газ и ми светеха зелените лампи , но исках да работи по-икономично и махнах ламбда контрола и си сложих обикновен тройник вентил. Регулирана ми е да на бедна смес във всички режими освен на обороти е богата за да не играят много оборотите на климатик и вентилаторите. Нормално ми харчи извън градско със 130км/ч около 9.2л/100 и градско около 13л. Февруари месец си поръчах оптимизатор и го монтирах до газовата бутилка на тръбичката както е в инструкцията. Вървенето не се промени освен, че се осещах, че мисля само за икономия и все си вдигах крака от педала газта. Показанията на ЛМ не се промениха.
След разговори по телефона със Caduceus , който ме убеждаваше да си сложа ТАП и Газов инжекцион за да имам ефект от оптимизатора. Неможа да ме разбере , че със обикновенна газова мога да си обедня повече сместа от колкото ГИ , но просто няма накъде повече без да влоша драстично мощноста на двигателя.
Март месец ми се наложи да мина около 2000км за 3 дни извънградско София-Бургас -София 3 пъти + околностите . Това са ми около 8 пълни зареждания на бутилката и 8 засичания на разход. Всички бяха около 9.3л/100км. Последния ми преход от Стара Загора до София се ядосах и махнах оптимизатора и ми даде 9.1л/100 , но предполагам е от разликата в налягането на газостанциите. Изпратих оптимизатора на caduceusи без проблем ми върна парите. За моя сметка бяха транспортните разходи на ЕКОНТ в двете посоки 18 лв.
За мен изводите са, че може и да помага оптимизатора, но най-голяма икономия идва от начина на каране. Разбира дали има ефект ако се монтира на кола без да знае собственика и да сподели да ли нещо му се е променило последните 1000 км или на постоянна скорост както в моя случай 130 км постоянна скорост. Колкото ида обеднявам сместа само променям с колко натиснат педал да ги подържам. Двигателя за да работи има нужда от гориво и въздух смесено в нужното качество , а икономията идва от намаляване на количеството на сместа. Оптимизатора трябваше да дава допълнителна мощност за да намаля количеството (с по малко натиснат педал), но нямаше ефект.
Ако си сменя колата със друга бих си купил отново за да пробвам. Може точно с моята кола да не сработва. Важното е , че човека не е измамник всеки може пробва и да сподели.