Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства
Алдо Коста - Работещ гравитационен дисбалансен двигател
vtorotoAz:
Пламен, в горе нарисуваната схема, кой трябва да повдигне топузчето, което е в ГМТ? Защо не си го вписал в уравнението със знак -? Смятам, че същият този ще трябва да повдига и тези стоящи наляво от "Npoz7"... Подозирам, че главната пречка за реализиране на този иначе така интересен проект е "Физика за 6 клас"... Даже като ученик някъде тайничко бях смятал, и открил, че силите за завъртане и за спиране аха ха... и се уравновесяват точно... :(
Някой по-горе бе написал, че подходящ вятър (или вентилатор) ще подобрят положението. Тогава може и да тръгнат нещата.
Ма аз сигурно съм един от милиардите скептици, дето опитват да противостоят и да спират колелото, така че дерзайте!
Иван Димов:
Трябва да коригирам леко формулата за въртящия момент, защото периферната плътност q [kg/m] е различна за лявата и дясната полуокръжности. Затова въвеждам две такива плътности q(ляво) и q(дясно) както се вижда в по-долу приложените файлове. Така като заместим q от предния пост със сегашните qл и qд, за общия въртящ момент на гравитационното колело се получава:
Mобщ = (1/п)Qg2.dr [N.m]
където п=3.14
Q [kg] - общата маса на всички тежести (във файла е ку звезда)
g = 9.8 [m/s^2] - земно ускорение
dr [m] - радиално изместване
За изходната мощност получих:
Ризх = (V/r)(1/п)Qg2.dr [W]
където V [m/s] - периферна скорост
r [m] - радиус на колелото
п=3.14
Q [kg] - общата маса на всички тежести
g - земното ускорение
dr - радиално изместване
Ако за 1 секунда периферията на колелото се премества на разстояние dx, значи всички тежести намиращи се на тази отсечка dx се преместват във вертикално направление в най-горната и най-долната точка на колелото. Общата маса на тези тежести е m=q.dx и щом ще ги вдигаме вертикално, ще извършим работа А=G.2.dr, където G [N] е силата на тежестта им. Тази работа А е за най-горната точка на колелото. Долу се извършва аналогично същата работа А. Или общата работа за тази една секунда е 2А. Работа за секунда е мощност. Така като заместя в А плътността q=Q/(п.r) получавам входната мощност. Оказа се, че входната мощност на теория е точно равна на изходната както се вижда от приложените два файла.
Така и предполагах, тук едва ли ще стане перпетуум мобиле, защото нямаме действие на инерционни сили каквито са центробежните и кориолисовите. Има известна възможност за успех ако изместването става не по вертикалата, а хоризонтално както е при Chas Campbell. Има и една смешна машина на Стефан Маринов по повод на която измислих нова дума в българския език. Става дума за машината му SPRADNIABOIA, описана в списанието му Deutsche physik. Понеже тези списания ми ги откраднаха, не мога сега да кажа в кой точно брой беше описана тази машина.
plam40:
Е ... добре ... що бе аджеба, не може да се включиш в темата с принос а все трябва да си в минус ? Съотношението в енргиите ( тази за повдигане и тази на изхода ) е като Земя с Юпитер или като да се взема предвид колко енергия е необходима да се завърти ключа на автомобила за да запали двигателя. Надявам се отговора да е изчерпателен и на достъпно ниво за всички, които не са забелязали от пръв поглед цифрата от сметките на Радо, може пак да я погледнете. А ако не ви е проблем вместо да казвате какво не е сметнато - е много просто добавете го ...
Поздрави на мислещи и драскащи !
Радeв:
Браво за ентусиазма, ако ми бяха задали такава задача по механика щях да имам мотивация да я изуча! :)
Joule=Newton*meter
J (joule) = N·m = kg·m2/s2
Ето я енергията просто трябва да се преобразува...
http://thinkzone.wlonk.com/Units/PhysQuantities.htm
plam40:
Иване, други са субектите на последното ми изказване, не си ме разбрал. Нищо против сметките ти нямам! Тези които имат, или не им стигат знания да ги разберат или не им стигат знания да ги сметнат !!!
Поздрави !!!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия