Животът- начин на употреба! > Медицина, здравословно хранене
Пречистване на питейна вода
emilvtc:
Благодаря на всички включили се в дискусията.
Относно озонирането имам няколко въпроса:
1. как да се "де-озонира" водата дезинфекцирана с озон? Трябва ли някакво механично разбъркване, нагряване/охлаждане или друго?
2. Ако озона се добива с помощта на волтова дъга - как се отделят другите газове и съединения (азотни и др.) от реакцията? Да не се окаже, че наред с озонирането на водата сме и добавили и други вредни химични съединения?
До колкото схванах същия ефект (но както споменахте по-слаб) може да се постигне и с UV лампа.
MZK даде идея за болниците, та въпроса ми е някой има ли повече инфо и идея от къде може да се закупят въпросните UV лампи? (или готови устройства за битова употреба)
Благодарение на mat имам идея от къде да се сдобия с озонатор на относително ниска цена.
Сега въпроса ми е относно устройство за UV обработка на водата...
На панаира както казах има немска фирма производител на такива UV устройства, но няма да ви казвам каква им е цената (не за друго, ами щото направо не е за казване). Освен това лампата им е консуматив, който се сменя на всеки 6-12 месеца и струва някакви си 120 EUR ... :-) какво и плащаш ...
Та всякакво инфо по въпроса относно готови такива устройства, лампи, доставчици на лампи и др. ще са ми (а и на всички вас предполагам) от полза.
Ако не ми хареса цената на готовото устройство - сериозно се замислям дали да не направя (или изкопирам с известно "побългаряване") едно такова чудо за домашно използване ...
vitan:
--- Цитат на: emilvtc в Септември 28, 2011, 10:06:50 pm ---1. как да се "де-озонира" водата дезинфекцирана с озон? Трябва ли някакво механично разбъркване, нагряване/охлаждане или друго?
--- Край на цитат ---
Еми аз написах какво правя. Вече. Ако не искаш така, бъркай разбира се, но играчката е повече.
Волтовата дъга не е решение. Трябва коронен разряд или друго подобно „светене” без искра.
За технически грамотен човек съм склонен да дам на 50% загуба (спрямо каквото ми е струвала) лампа с хелий под ниско налягане и волфрамови електроди – тъкни остри оси. Стъклото е пайрекс, не е кварц, но ако има UV, тая високоволтова лампа е практически вечена (ако е подключена ‘как си требе). Схемата е просто високо напрежение под 3000 волта задължително и малък ток. Със стари чаркалаци излиза без пари схемата.
mat:
И дума не може да става озона да пречиства всичко. Ако беше така щеше всички само с озон да се занимават. Странно ми е това че всички все за Тесла говорите, а изведнъж отхвърляте нещо което Тесла е считал за добро,има патенти над него и което се е използвало масово преди да се замени с изглежда любимите ви ваксини.
Обикновено като си купиш озонатор към него има книжка в която пише, че озонираната вода е подходяща за пиене, че лекува това и онова, казва се колко време да се озонира и в какво количество да се пие. В света има хиляди, сигурно и милиони хора които пият озонирана вода. Някой чувал ли е за случаи на вредно въздействие от пиене на озонирана вода (с озон, а не след де-озонирането)?
Аз изчетох не малко и не съм попаднал на такъв случай. Попадам само на два вида изказвания: положителни - от хора които го ползват и отрицателни - от хора които са свързани с фармацията. Все-пак - ако сте чули негативна реакция от потребител, не от доктор по телевизията, а потребител - споделете. Иначе казвате като докторите: озона е вреден, ама защо... ами защотоооо... е вреден и това е. Ей такива изказания без доказателства на мен ми изглеждат странни, като от хора подкупени от някого за да ги казват. Разбира се аз се шегувам - разбира се, че Витан не е подкупен.
@emilvtc, на първия ти въпрос - как се де-озонира - мисля че съм ти отговорил по-горе. Отговора е: просто изчакваш 15-30 минути. Озона сам се разпада. Бъркането може и да помогне, но през това време ще се надишаш на отделящия се озон, което според мен е добре, но според някои доктори не е.
@altium, да - вярвам си, но ти дали си вярваш, защото не ми звучиш много убедителен? А използването на думата "вероятно" (в цитата от Витан), говори за не особено компетентен отговор. Не че моя е компетентен...
vitan:
--- Цитат на: mat в Септември 28, 2011, 11:06:35 pm ---...... преди да се замени с изглежда любимите ви ваксини.
--- Край на цитат ---
Точно в тоя форум изглежда най-малко неетично (да не кажа истинската дума), да ни слагаш точно такива думи в нашите уста. Я малко се разрови тук-таме и виж какво е писано....
--- Цитат на: mat в Септември 28, 2011, 11:06:35 pm ---Обикновено като си купиш озонатор към него има книжка в която пише, че озонираната вода е подходяща за пиене, че лекува това и онова.....
--- Край на цитат ---
Ми купи си запър, там пише още по-големи чудеса...
Никой не спори, че с озон може нещо да се лекува. Сега ообаче си говорим за храна/вода.
--- Цитат на: mat в Септември 28, 2011, 11:06:35 pm ---В света има хиляди, сигурно и милиони хора които пият озонирана вода. Някой чувал ли е за случаи на вредно въздействие от пиене на озонирана вода (с озон, а не след де-озонирането)?
Аз изчетох не малко и не съм попаднал на такъв случай.
--- Край на цитат ---
Простичко е. Озона Е консервант спрямо водата :)
Милиарди хора ядат и пият консерванти. И трилиони да са, това няма да стане безвредно упражнение. По никой начин.
А ако искаш - дишай си го на воля. На дърти години ела пак да си говорим :)
doom2:
Хора, припомнете си от химията какво правят свободните радикали - веднага се опитват да се съюзят с някой химичен елемент или съединение. Това са много агресивни частици. А дали свободният кислороден радикал ще взаимодейства с мембраната на бактериалната клетка или човешката - той не подбира. Аз достатъчно съм си изгарял ръцете с перхидрол - щипе и е доста неприятно, като с измиване с вода не се премахва лесно. До колкото си спомням йонизиращата радиация отцепва от редовните ни молекули радикали, които после ни разказват играта.
Но все пак кислородната вода се използва за дезинфекция на рани. Може да се жабурка с нея за избелване на зъби, при проблеми с инфекции в устата и т.н.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия