Здравейте !
Гледам че тази тема е позабравена, но си мисля че тук е мястото на въпроса ми.
Ако теоретично имаме климатик на който подаваме 1КW ел. енергия. Климатика пренася 4КW топлина енергия от охлаждане на помещение и ги разсейва като топлина в пространството. Поставяме един двигател на Стирлинг който равоти с топлината от климатика. При КПД на двигателя 25% примерно от 4КW получаваме 1КW механична енергия (или евентуално електрическа) колкото е входящата енергия към климатика . Че то стана вечен двигател
Въпрос : къде ми е грешката ?
Накратко, локалните екстремуми на кпд на ТП и турбините се разминават. Потребни са различни количества работно тяло за едното и другото и кпд при тях се отчита само в газова фаза, не и с отчитане фазовия преход-има много скрита енталпия, която трябва ВСЕКИ ПЪТ да се въвежда-извежда от системата, което води до ненужно преоразмеряване на системата и я прави нероботоспособна. Можеш да ми вярваш, преди 8 години се опитах да патентовам такова добиче, толкова бях уверен, зарязах работа за куп кинти...а се оказа най-големият ми провал. И не, като да не искаха да ми издадат патент-напротив, поискаха но... Тогава се убедих, че българското патентно ведомство НЕ МОЖЕ да е критерий за работоспособност на нещо, което е патентовано. Патент се издава на оформление на документи, не на качествено изделие.
И поне 10% от всичко патентовано не струва по горната причина...Докато някои неща, на които е отказан патент, са истински бисери.
Толкова засега, че ми призлава само като си спомня.