Днес си мислех как да убедя един опонент от друг форум в съществуването на евтини, достъпни и ефективни източници на свободна енергия. На такива които биха могли да осигурят енергийна независимост на едно домакинство например. Човекът е с определено закостеняло научно разбиране в областта на енергетиката и понятия като оргон, етер и др. подобни няма да минат. Предложих му и няколко патента на устройства от близкото и далечно минало, но номера не мина
.
Той се представя като специалист по термопомпите и в тази връзка съвсем случайно се сетих за една моя стара детска мечта - автомобил, който използва топлината на околната среда. Тогава си нямах на идея какво е това термопомпа и така мечтата си остана само една мечта.
Тъй като не мога да се похваля със сериозни технически познания и не разполагам с необходимото време ще ви представя идеята която ми хрумна с няколко прости сметки и една графика.
Ако вземем една термопомпа с КПЕ =4 ще получим 4 единици енергия а ще вкараме само една. С полученото загряваме вода до получаване на пара. Парата я пращаме в турбина на Тесла. Ако тази турбина има КПД >=50%(не знам колко е КПД на такава турбина, но съм чувал че е по-високо от останалите) ще получим изходна мощност от около 2 единици. След преминаването през ел. генератора ще загубим около 30 % от нея. С остатъка можем да захраним термопомпата и да остане нещо за лични нужди
. Нека не забравяме факта, че КПЕ на термопомпите зависи много от температурната разлика на двата топлообменника която в случая не би трябвало да е голяма. Отчитайки факта че връщаме голяма част от използваната в системата енергия обратно би трябвало КПЕ да е доста над 4.
Идеята ми се вижда проста и ефективна. Вероятно и други хора са се сещали преди мен и сигурно има доста инфо по темата.
Поздрави!