Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Изграждане на автономна система до 1 KW

<< < (3/9) > >>

SkaS:
"coke2k" - кажи по-подробно какви са ти панелите. Модел, параметри, как си ги вързал, как си ги монтирал ? Какво напрежение и какъв ампераж вадят при слънце, облаци, дъжд, сняг, вечер и т.н. Всякакъв вид информация би могла да ми  е полезна. Приемам и други мнения и препоръки.
"Брадатия" - и това съм го мислил за ветрогенератора. Идеята е добра, но май ще трябва и още един контролер за него и пак опираме за свързване на много контролери  в паралел. Вятър има, но  не е кой знае какъв и колко постоянен. Щом го има защо не го изпползваме де, но това като опция за по-натам във времето. Сега твърдо съм се насочил към панелите.

SkaS:
Сега, като се замислих въпросните диоди, които трябва да се сложат при наличие на няколко клона се монтират между панела/ите/ и съответния контролер. Демек - имаме няколко панела. Те дават ток на 2 или 3 контролера. Връзките между панелите и контролерите трябва да минават през диоди, така ли излиза ? На изхода на контролерите се монтират акумулатори до постигане на желания капацитет и напрежение. Демек няколко клона от акумулаторни блокове. Всеки клон работи със собствен контролер независимо от останалите. А на всички контролери консуматорните изходи се обединяват в 1 общ. Така  получаваме постоянно напрежение определено от акумулаторните групи и някакъв капацитет от ток, какъвто ни го осиги панелния модул и акумулаторните групи. Възможно е и да бъркам? Така ли  е, или категорично не се прави така ? Това, което ме притеснява е, че незнам контролерите, дали могат да работят в паралел по вход и по изход. Бях чел, че повечето не могат, но никъде не срещам категоричен отговор - става или не. Благодаря на всички отзова ли се. 

coke2k:
SkaS ползвал съм обикновени поликристални клетки (синкави са на цвят ) поръчани от ибей. Спред мен просто  виж какви акумулатори можеш да си набавиш - най добре според мен е да са еднакви и ако може на отделни клетки от по 2,4 волта всяка. Ако не и обикновени тягови акумулатори стават - един такъв 12 волтов 90 A/h струва около 250 лева. Зарядния ток грубо е около 1/20 от капацитета на батерията т.е. за 90 A/h ти трябва заряден ток 90/20=4,5А . Лесно можеш да си направиш или да си купиш контролер до 60А може и повече от тебе зависи, но да речем най простия вариант 20 А . С този контролер ще можеш да зареждаш перфектно 4 броя 90A/h батерии което ти позволява да имаш електроенергия с макс. мощност от 1 киловат в продължение на почти 4 часа. Ако цялото това нещо го умножиш по 6 ще получиш необходимия количествен разчет за 24 часа. Направи сметка каква част от денонощието ще има слънце достатъчно да зареди този капацитет и си направи сметка колко PV панела ще ти трябват - ами в общи линии това е ... Какви диоди какви щуротии мислиш да слагаш не си усложнявай работата.... Ако имаш достатъчно средства направо си вземай литиеви батерии и контролер за тях и BMS (система за контрол и баланс на батерията) и това ти е.....
Хайде поздрави

SkaS:
Явно не си ме разбрал. А другите часаве след тези 4 какво да правя ? :). Идеята е как да зареждаш голям блок от акумулатори с голям капацитет - най - вероятно 1 контролер няма да стане. А тези клетки твойте какви напрежения и амперажи постигаш с тях? Колко са, как са вързани ?

coke2k:
Кристалите са 3х6 инча http://www.ebay.co.uk/itm/36-A-grade-3x6-solar-cell-kit-for-DIY-solar-panel-/290722323373?pt=UK_Gadgets&hash=item43b0669bad ей такова нещо са  - последователно свързани на празен ход дават 20 волта директно към панела свети автомобилна халогенка 55 вата.
Виж писал съм, че за да получиш необходимата мощност това което съм ти сметнал трябва да умножиш по 6 за цяло денонощие

--- Цитат на: coke2k в Юни 19, 2012, 06:11:08 pm --- С този контролер ще можеш да зареждаш перфектно 4 броя 90A/h батерии което ти позволява да имаш електроенергия с макс. мощност от 1 киловат в продължение на почти 4 часа. Ако цялото това нещо го умножиш по 6 ще получиш необходимия количествен разчет за 24 часа.

--- Край на цитат ---
А ти колко голям масив от батерии мислиш да правиш като капацитет имам в предвид?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия