adventum, тази схема с релето НЕ УСПЯ да зареди батерията, която исках да заредя. Естествено, батерията даде подобрение, но не мога да кажа, че се получи зареждане. Въпреки всичко ще споделя нещо, което не мислех да споделям, но все пак ще го направя.
Батерията, която зареждах е извадена от мултимер. Батерията беше абсолютно изтощена ... до степента, при която дисплея гасне. В момента тази батерия работи и дава 8,78V и като я сложа в уреда, той не светва индикатора за празна батерия. Както и да е ... нещото, което мен още ме озадачава е това, че бях събрал от разни шкафове стари батерии, които смятах да тествам с това радиантно зарядно. Преди седмица обаче установих, че ВСИЧКИ батерии, които бях събрал и оставил върху бюрото си, СА ЗАРЕДЕНИ. Нямам никакво обяснение, нито пък твърдя нещо, но установявам някакво необяснено зареждане. Две от батериите са много стари, едната има срок на годност до 2008, а другата до 2005 и в момента те са пълни. Една друга 9V батерия от мултимер също даде подобрение, но тя не вдига волтажа си, но пък се подобри от към ток
Причината да не твърдя нищо е защото не съм мерил батериите, когато ги намерих. Може да са били пълни още в момента като съм ги намерил. Втората 9 волтовата батерия, обаче даде реално подобрение, което не знам точно как стана. Като цяло тя също беше изхабена от мултимер и подобрението се получи след като се пробвах да я изхабя със светодиод. Светодиода свети една вечер и на сутринта установих това подобрение в тока на батерията.
Странното в тези ми наблюдения е това, че батериите не са били свързвани към зарядното, те просто бяха наблизо. Батерията, която беше на зарядното (първата 9V), няма тока на втората 9V. Всички други АА батерии са пълни на макс. Най-много ме озадачава, че едната батерия е обикновена АА със срок на годност до 2005, което означава, че е произведена около 2000. Дори да е била пълна, то може ли обикновена батерия да държи заряд 5 години над срока си на годност?!
В момента се опитвам да пресъздам подобен ефект с контролиран експеримент, като за момента няма резултати
От Администратора: ако беше ползвал ПРЕЗАРЕЖДАЕМИ батерии, можеше и да успееш да ги заредиш.