Първата ми реплика на "бединката" преди две години не тръгна... имаше причини, които се изясниха впоследствие.
Преди месец събрах втора реплика и ... няма да си играем на "шикалки", я! - тръгна! Налагаха се някои чисто механични подобрения, затова я разглобих, и вече говорим за трета реплика. Както си му е реда, и тя тръгна...
Явно бях "хванал цаката"!
Пускам този пост специално за колегата Електрос, с който се чухме наскоро и стана въпрос - "дали няма някаква уловка" в конструкцията и схемата на Джон Бедини, та така масово някои реплики не тръгват.
Е! Казвам го на всеослушание: Няма никакви уловки. Вижте и клипа който направих днес на четвъртата поредна реплика:
https://www.youtube.com/watch?v=7K10axS5KAI...
Схемата е стандартната "школная", с два акумулатора, един транзистор, два диода, неонка, резистор и потенциометър.
Понеже на мен "бединката" ми трябва за "по-специални" цели, изпробвах няколко допълнителни нейни възможности, които стават ясни в клипа.
Допълвам тук, че:
1. Третата намотка я връзвам директно през "Грец" към кондензатори 2бр. х 180 мкф/ 400 v. Тя не участва в схемата с друга функция, освен да зарежда кондерите.
2. Когато имам включен акумулатор на зареждане, тези високоволтови кондери се зареждат до напрежението, което има зарежданият акумулатор.
Ако изключа този акумулатор от схемата, високоволтовите кондери се зареждат до напрежение, зависещо от броя на навивките в бобината (бобините). Имах няколко опита - при 330 навивки, в кондерите се достига напрежение от 125 волта, при 600 навивки - 250 волта. Но има разлика - при само двете паралелни 600 навивки, едната е тригерната, другата е зареждащата - на нея вързах паралелно зарежданият акумулатор и високоволтовите кондери. Високото напрежение се получаваше само при изключен зареждаем акумулатор.
Така че, който прави подобни опити да внимава, да следи напрежението, за да не му гръмнат кондерите в ръцете.
3. Ключът към "тръгването" на "бединката" е в едновременната настройка с потенциометъра докато се развърта вала с магнитите. После, при повторен запуск, вече няма нужда от настройки.
4. При захранване на "бединката" с мрежово, трансформирано, изправено и "поизгладено" напрежение, същата има чудесно поведение. Просто тръгва "от раз", и според употребените елементи, брой паралелни намотки, брой навивки и "фи" на проводника - могат да се постигнат чудеса. Включително САМОЗАХРАНВАНЕ.
КАТЕГОРИЧЕН СЪМ. Всичко зависи и от броя на кондензаторите и общия им капацитет.
Даже вече е направено от ей тоя мъж:
https://www.youtube.com/watch?v=r5Ln5hogw6Q#t=33 НЯМА ЛЪЖА, НЯМА ИЗМАМА.
... На снимката отдолу е моята "бединка"... датата не е вярна... просто не съм я осъвременявал, че бяха извадени батериите на фотоапаратчето.