Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори
Bedini
lz1jer:
edin, така е при мощните генератори, прав си. При мен входната мощност е 1.5W и буквално всичко се поглъща от батерията. На празен ход имам около 250V, а под товар имам 45V. Доколко тези високоволтови импулси са полезни за батерията, нямам никаква представа. Десулфатизацията е отделен въпрос. Може би оловните са по-подходящи за този тип зареждане, а литиевите не са, както намекна Михаил Кузмов.
Yoro:
Това което пише Михаил Кузмов за литиево йонните батерии важи за тези които не са зареждани с генератора.След като са направени няколко цикъла тези батерии са вече абсолютно променени и са с много по голям капацитет.На моите бормашини съм поставил такива батерии и за повече от пет месеца съм ги зареждал само веднъж за около 15 минути като се има предвид, че работя с тях всеки ден.
Зареждам ги като последователно на батерията е включена 20W крушка.
Тока на заряд е малък.Батериите са различни и всяка поема колкото и е възможно от енергията и затова са на различно напрежение.Не са презаредени.Ако презаредя батерия то тя вече няма да работи...
Това което го пишете, че генератора работи под товар е така.Батерията е товара, но аз като пиша , че го товаря още имам предвид следното.
Към батерията която се зарежда включвам товар от 5 до 10А и тя пак се зарежда като не се променя тока и напрежението на захранването и нищо по генератора не загрява.Това го видяха и доста от колегите които идваха при мен.Това се получава защото енергията която се произвежда в батерията е много повече.Тази консумация не е от генератора.Ако вместо батерия включите директно реотан като товар не се получава защото няма къде да се получи реакция в следствие на импулсите и енергията е малко.Тя се получава в батерията.Ако вместо батерия се включи кондензатор пак има ефект само, че тогава напрежението е високо.От кондензатора свети лампа за 230V и светлината е по различна.
coke2k:
Колеги, мога да потвърдя бързо зареждане на батерии както каза и Жоро. Все още не мога да се преборя със себе си. 7 ач гелов акумулатор смъкнат до 10.5 в се зарежда за 15 мин. Захранването е от стабилизиран токоизптавител на 18 в с ток 2 ампера - 36 вата.
Втори тест с товар показа следното: Кантал навит на спирала с консумация 5А на същата батерия. Паралелно на кантала и батерията генератора зарежда тази батерия. Бавно, но зарежда. В момента съм с 3 бобини ... за да не подвеждам никой, утре ще сложа 140ач акумулатор за да проверя ефекта. Между другото това го пробвах на няколко различни батерии и при всички ефекта се получи. Има вероятност да е някакъв вид кухо зареждане и да не съответства на капацитета. Има нещо тука.
PyroVeso:
Coke2k, след като "заредиш" акумулатора по този начин, остави го да отлежи най-малко 12 часа, а още по-добре 24 часа на стайна температура (~20'С) и после пак измери колко е зареден или разреден.
При бързото разреждане и зареждане на акумулаторите, показанията в първия момент са доста фалшиви, понеже наситеният или съответно обедненият на йони разтвор около плочите на електродите няма време да дифундира в целия обем на акумулатора. Това важи в още по-голяма степен за AGM и за GEL-акумулаторите, където електролитите са обездвижени по един или друг начин и времето за дифузия и изравняване на концентрациите е още по-голямо (часове).
Изобщо - акумулаторите и батериите са една доста "хлъзгава" територия за изследване, където много трудно може да се установи или да се хване някакъв нов ефект... най-вече заради това, че при тях протичат множество химични и физични процеси - с различна скорост и в различна степен, някои от които човек може изобщо да пропусне да отчете при конкретно измерване и да се обърка... Прост пример - носят ви силно сулфатизиран акумулатор, направо отписан и обявен от собственика му за "мъртъв". Вие с някакви високоволтови импулси разбивате сулфатните друзи и те падат на дъното, след което импулсите силно възбуждат и поляризират оголената свежа повърхност на електродите. За горкия човек ще е станало цяло чудо (дори 2 "чудеса" в едно) - чудодейно "възкресяване" на акумулатора и "светкавичен заряд" на същия...
Моят скромен съвет е - по-добре си играйте с кондензатори, или с йонистори. Там по-няма хън-мън и процесите са доста по-прости, изучени и възпроизводими.
coke2k:
Да, допускам че е нереално вдигане на напрежението без съответния капацитет. Ще проверя. Може би започва да прилича на кондезатор... имам още 2 бобини навити и след като станат общо 5 ще проверя най детайлно какво става. Ще направя размяна на батерии през 15 мин и то само ще си покаже. Но определено съм замислен!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия