Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори

Bedini

<< < (12/202) > >>

emm:
Даже се мъчих със контролиран мощен кондензаторен разряд, като мощен ключ, на принципа на кондензаторното запалване.
Ама то стават такива гръмове и мълнии, че направо да те заболи главата.
При високоволтовите (С1)  5мф  на 3кв  ги помпам до към 1000в във зависимост от честотата и става, но бобината е голяма играчка. Всеки слой навивки се изолира и ги отсвирих.
За това минах на по-ниски напрежения до 500в. Като се сметне енергията за зареждането и ел. магнитната сила за завъртане, се получава доста добре.
За сега си чеша главата и се чудя на къде да хвана, ако някой който се е чесал повече не изръси някоя мисъл..
Поздрави  :)

jantar:
Вече си има готови драйверни модули за IGBT,които спестяват проблемите по управлвнието им.
Имай в предвид че колкото е по-голяма индуктивността - скоростта на нарастване на тока в нея е по-ниска,
така че според мен трябва да използваш пик с високо напрежение и след това да продължиш импулса с номиналното за намотката (навремето правих нещо подобно за управление на стъпкови двигатели :) )
Опитай с повишаващ обратен преобразувател да заредиш кондензатор и на следващия такт да го разредиш през намотката, като когато се разреди - остава да действа номиналното напрежение.
За яснота - виж моята схема за многоискрово запалване  :)
При мен кондензатора се зареждаше до около 100В за първия пик (вместо 12В) и на всеки импулс (6 за всеки такт при изключване на транзистора от запалителната бобина - се включва транзистора на преобразувателя и дозарежда кондензатора.
Стана ли нещо ясно? :D

emm:
Схемата е ясна но при тебе С1 е 100нф  а при мен 470мф.
С един такт на обратният пробразувател не мога да го заредя.
На този принцип със С1 бях разработил схема за искрова подводна клетка за водород, и С1 там беше във порядъка на 4-10мф. и 200-400в.
http://www.youtube.com/watch?v=UlTcy9xjvck
Все пак има разлика, дали ще произвеждаш искра или ще създаваш магнитно поле.
А по въпроса за IGBT, драсни някой номер да го търся.  ;D

jantar:
Направи няколко такта докато ротора се завърти до позицията за импулса можеш да го напомпаш до каквото си искаш напрежение и според мен няма смисъл от голям капацитет, важно е в началото на импулса напрежението да е високо, за да имаш рязко нарастване на тока, после тока се поддържа и с по-ниско напрежение. ;)
За IGBT - погледни в сайта на fairchild semiconductor или international rectifier драйвери и модули за управление.  :)
http://www.tme.eu/bg/katalog/igbt-tranzistori_18/#id_category%3D18%26
http://zefiryn.tme.pl/dok/wd1/irams10up60b.pdf

emm:
jantar, благодаря за отговора, НО ЛЕЕЕЕКО ше се въздаржа за сега, иначе хората работят и са направили добри играчки. По-нагоре в постовете ви бях споменал, че съм започнал един проект за ;въздушно водороден; двигател, и за момента всички финансии отиват за него.
Реално искам да реализирам Бедини, на маховика на ДВГ-то, като ще използвам неодимови магнити по 40 или 85кг.
Двигателя ще има затворен цикъл, без изгорели газове, и понеже е двутактов ми трябва допълнителен въртящ момент.
Кубатурата на ДВГ се очертава да надмине очакванията ми, и за това отсявам всяка информация по въпроса.
Още един път, благодаря на всички които взимат отношение по въпроса.
Успех ;D ;D ;D

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия