Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори
Bedini
jantar:
Моля :)
пак заповядай.Ще се радвам ако мога да помогна с нещо ;)
smsi-h:
Текстът е руски превод. Има доста схеми.
coke2k:
Здравейте, и от мен, направих си моторчето на Бедини работи идеално. Използвал съм 4 бр магнити неодим. - глава от видео - ел. магнит от старо реле 36 в. и рид ампула за включване на магнита. Оборотите са около 2000 min-1 може би толкова е физическата възможност на самата рид ампула , а в предвид 4 -те магнита ампулата включва 8000 пъти тъй като на един оборот през нея минават 4 магнита. Консумацията на ток е 80 mA U = 12 в. Оборотите са мерени с осцилоскоп , като съм броил прекъсването на самата рид ампула. Направих следните измервания: на примерна бобина 5 навивки се индуктираха 300mV, в режим на късо на самата бобина тока през нея беше около 30 mA, ф= 0,35мм мед, което означава според мен, че 250 навивки и 9 броя бобини ще генерират 15в 270mA. Теоретично оборотите могат да се вдигнат с хол и увеличаване броя на магнитите и феритен магнитопровод вместо силициева ламарина (все пак ще надхвърля 10 kHz). Като това ще увеличи само тока в бобините (напрежението не се влияе толкова от оборотите, а от бр навивки). Ще намалее консумацията на ток и сигурно ще падне под 50 mA. Това според електротехниката означава намаляване на мощността на моторчето, а според механиката увеличаване на механичната мощност. Оборотите все пак са работа извършена за единица време. т.е. мощност ... възможно ли е Ленц да неутрализира по-голямата мех. мощност?
getca:
Здрасти coke2k,
Дай подробности като ел.схема, осцилограми, снимки и др. подобни (ако не е проблем, де... ;)). Най-интересно е какво става с Ленцовата реакция, затова вържи товар на бобината през резистор 1ом да речем и дай осцилограми на тока и напрежението. Реакцията ще я има според мен и затова говори малкият ток на к.с., който цитираш. Не е лошо също да пробваш дали има някакъв полезен въртящ момент върху вала или да му снемеш товарната характеристика, обороти във функция от натоварване(механично).
Поздрави...
coke2k:
За сега мога да му измеря само оборотите , не знам как да измеря въртящия момент.... от оборотите може ъгловата скорост знам диаметъра и ако измеря масата на маховика + мгнитите може да речем точно силата и рамото в N.m..иначе с ръка като го спирам усеща се че бута добре, повече е от 80 mA x 12V сравнявам го с моторче от вентилатор на PC захранване което е 1,5 вата и спира много по лесно с ръка , а това като консумация е по-малко от PC моторчето.... а днес не се сетих да снимам показанията на осцилоскопа. Интересно е също и ,че не се нуждае от първоначално развъртане с ръка - само си тръгва да се върти дори и при напрежение от 2 волта, направо е като четков ел мотор. Автоиндукцията може би също може да се оползотвори не съм мерил колко волта е , но когато хвана рид ампулата с ръка и ме бие ток. То това се получава след като рида изключи т.е. след спиране на захранването на ел магнита, магнитното поле се свива и индуктира обратно в същия магнитопровод ЕДН, което е неизползваемо, а на практика също ми идва безплатно да го наречем. Има доста неизвестни за сега обещаващо е , но ще продължавам да меря и да видим какво ше стане на края като му навия и деветте бубини и като го натоваря
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия