Колеги, аз мисля, че да се измери импулсен ток/напрежение с неправилна форма и с товар, който не е чисто активен, а има и някаква реактивна съставна е направо невъзможно, ако става въпрос за точно измерване. Долу-горе може да се придобие някаква представа от такова измерване, но то ще е в някакъв толеранс, особено ако става и въпрос за различни форма и честота на импулсите.
Това което ми идва наум набързо, е че такова измерване може да се направи с детектор на средна стойност, но и той ще е коректен само за определена честота /
така измерват и мултицетите, като им дават честотния диапазон на коректно измерване и грешката/. Върхов детектор ще ни даде върховата стойност на импулса, което можем да измерим и с осцилоскоп. Обаче, за да се измери средната стойност /
което всъщност ни трябва/ би могло да стане с детектор с диод, кондензатор и съпротивление. Този детектор може да се настрои на външен генератор с 50/50% средна стойност на същата честота, на която работи генератора на Жоро. Смятам, че така ще се направят сравнително коректни уреди - волтметри. Ампеража ще се следи пак с волтметри, но от товарен резистор. С такива волтметри мисля ще се отчете точно средната стойност на напрежението при фиксирана честота, дори и импулса да е с неправилна форма.
Yoro, изгорелия инвертор, с който твърдиш, че си самозахранвал и е изгорял се ремонтира. Ако пък е дървен-китайски може да се модне, да му се поставят необходимите защити и няма да изгаря. Ако искаш приготви го, ще го взема от теб и ще го отремонтирам, ще поставя нужната защита, да дам и аз нещо за каузата.
Обаче това, че си включил инвертор не означава, че имаме непременно смозахранване. При такава проба не е необходимо да включваш големи товари. Знаеш колко е консумацията на генератора ти на празен ход, включи и някакъв малък товар, да речем една халогенна лампа за фар и го пусни тоя генератор да си работи така, пък да видим ще свърши ли акумулатора или не. Нещата се повече от елементарни.
А пробва ли предложението на
Радико, много е добро? Вземи два еднакви акумулатора, постави две релета и един генератор да ги превключва през определено време, може и 1 мин, може и 1 час, няма значение и постави товар. Пусни и гледай. Ако системата ти спре, значи си ударил на камък - загубил си само ти, ако ли не печели цял народ.
Ако искаш ще ти направя едни такива релета с мултивибратор да ги закачиш. Релетата ще се захранят и те от изхода. Съгласен ли си?
Имай предвид, че аз от химия нищо не разбирам и не знам какво се случва в електролита на акумулатора. За коректността на измерванията вече колегите коментираха и аз съм солидарен с тях, те са прави. Остава третия и най-сигурен вариант - самозахранването.
Ако имаш някакви други притеснения от самозахранването, кажи ги сега, да ги обсъдим всички.