В момента правя за един приятел такъв тестов турбонатор, ще видим на неговата кола какво ще покаже като ефект. За всички които искат да си спретнат такъв обяснявам как се прави първобитният вариант, с подръчни материали.
1. Вземате около 5-6 м. прозрачно, обикновено пластмасово маркуче Ф 6-7мм., не съм го мерил с микрометър - продава се по железариите
2. Отрязвате едно парче горе-долу 20 см и го навивате на една химикалка - клечка, тя е с подобен диаметър. Навивайте леко, един пълен оборот, надясно /от вас навън по часовниковата стрелка/. Прикрепвате с тиксо да не шава , режете излишното ако стърчи от изхода /след края на химикалката/.
3. Режете още пет такива парчета, намотавате до първото плътно, но без да се приплесква много сечението /т.е.не зверски
/ Малко тиксо за фиксиране. Първият концентричен ред е готов.
4. Повтаряте операциите 2 и 3, но с по-дълги парчета маркуч - вече диаметърът е нараснал. Имате втори концентричен ред с повече бройки маркучета. След това правите пак така трети, последен ред. Облепвате цялата чудесия с тиксо да не шава.
5. Режете от медна ламаринка тесни правоъгълници горе-долу 20-30 мм/ 5-6 мм и ги усуквате осово така, че въздухът да върви въртейки се по канала надясно /както е и посоката на въртене на маркучите/. Получават се осови завихрители, които натиквате във входа на турбонатора. Може пластинките да са леко уширени към входа за да се заклещят и да не слизат по тръбите.
6. Набутвате смело готовото изделие във въздуховода след филтъра. При гаражно изпълнение като това е добре да се сложи и предпазна мрежичка да не влезе някой засмукан хлабав завихрител в мотора.
Цялата идея е въздухът да се върти в системата двойноциклично и надясно - един път по оста, втори път като спирала. Идеалният случай е тръбите да са конусни и с диаматнитни материали вътре за катализатор, за да стане синтез и натрупване на оргон в потока въздух. За да е по-пълно насищането потокът се разделя на много части, затова са и толкова тръбички. Така изпълнено нещото работи примерно на 50-60 %, но пък е лесно направимо.
Дано е станало ясно - погледнете пак снимките за сверка. Желая успех при изработката! Имайте предвид, че цялата работа излиза около 60 мм в диаметър и затова аз съм я сложил в кутията на филтъра, където тръбата плавно се стеснява от 65-70мм до 50-55 и турбонаторът се самозаклещва прекрасно
Поздрави