Колеги, нека да се върнем на турбонаторите - каквато е и темата. Лично аз на база различни експерименти стигнах до извода, че на практика не ни трябва такъв в колата при наличие на достатъчно мощен оптимизатор. Защо:
1. Винаги има известно намаляване на сечението на изчисления въздуховод, което пречи в някаква степен на свободното преминаване на въздух - особено при високи обороти
2. Вкарвате нещо материално във тръбата, което пряко нарушава гаранцията на новите коли - за разлика от оптимизатора, който е външно устройство
3. При достатъчно силен друг фактор, насищащ двигателя с оргон не ви трябват допълнителни устойства - въздухът практически се зарежда мигновено при постъпването му в ДВГ и смесообразуването. Двигателят има силно вторично излъчване /алуминиев е/ от изгореното заредено гориво, минало през оптимизатор. Ако пък се захранва директно блока с оргон, също не ви трябва турбонатор - нещата стават като при първия случай.
4. Винаги има риск да изпадне нещо от турбонатора, влезе в двигателя и направи поразии. Мрежи и т.н. предпазни средства водят до допълнително запушване на тръбата.
Оргонизиращо устройство на въздуха е оправдано според мен само в случай на липса на гориво и съответно невъзможност за зареждането му с оптимизатор. Това е например автотермията на Андреев, когато се работи предимно на въздух и много малко гориво, че дори и без него. Този въздушен катализатор обаче не е турбонатор, а съвсем друга бира и няма да го разисквам, защото си има тема за него във форума. Същото се отнася за прякото зареждане на двигателя с оргон.
Така че - на база тези разсъждения аз лично оставих турбонаторите и продължавам да експериментирам с нови модели на горивния ми оптимизатор, като се стремя да го направя по-мощен и малък, както и да става за монтаж при двигателя. За крайни резултати обаче още е рано, ще пиша в темата като има такива.
Поздрави