Изхождайки най-напред от това, че енергийната плътност на литий-йонните батерия от най-добрия клас на Панасоник 18650 или 3 000 мА/ч е 4 пъти спрямо оловните, т.е. с 4 пъти по-ниско тегло, то ако ползваме изтощени литиеви батерии или някакви измислени марки, чийто капацитет е не повече от 1 000 мА/ч, то излиза, че като тегло оловните ще ги превъзхождат, защо:
Литиевата батерия, не елемент, а батерия, защото са вързани няколко последователни и паралелни елемента за постигане на нужните параметри, се управлява от БМС-модул. Този модул е изграден МОСФЕТ-ключови транзистори и е строго ограничен в параметрите си. Транзисторите се подбират така, че да имат най-малко съпротивление, т.е. загуби. Този модул няма да издържи на високоволтово-импулсно зареждане с Бедини-зареждачка, която играе ролята на делсулфатизатор. Да дърпаш 100 А с минимални загуби трябват бая транзистори вързани в паралел, въобще не е лесна задачата с този модул. Отделно от качеството на БМС модула зависи и саморазряда на батерията, защото той е постоянно захранен от батерията.
И сега ще ви кажа, защо Панасоник са най-добри в съчетание с качествен БМС:
Имал съм периоди да не ползвам акумулаторите 8-10 месеца, след такъв период нямам пад на напрежението дори 0,1В! В паралел са вързани по 16 елемента. Един да се повреди и останалите ще тръгнат. Та при Панасоник е гарантирано, че като изградиш голяма батерия, няма да береш ядове - другите конкуренти ряпа да ядат в това отношение, нищо, че на капацитет го докарват. Илон Мъск не случайно избра за електромобилите Тесла именно Панасоник с параметрите, които съм посочил.
Само за сведение:
Литий-желязо-фосфатните батерии са за най-голямо натоварване, над 10С, но при тях енергийната плътност спрямо оловните е около 1,5-2 пъти в най-добрия случай /това е заради дебелината на електродите, да са тягови елементи/! Предимството им е повечето цикли, които парадоксално са само на теория, на практика повечето не могат да достигнат тези на оловните, около 300.
Чудно ми е колегата Технократ, дали прави хибридната батерия литий-олово
, че спря да коментира? Завъртя латерната и се оттегли...