Това което е показано в техническата им характеристика е колко капацитет губят след пълни 250 заряда и разряда при максимално натоварване. А това което се вижда е че губят около 25% от първоначалния си капацитет. Мога да кажа със сигурност, че са много по надеждни във времето от към капацитет и вътрешно съпротивление от коя да е литиево-полимерна батерия от hobbyking примерно.
Освен това батериите от лаптопи които ползвам обикновено са над 5-6 годишни и имат стотици цикли, а на повечето клетки капацитета им е загубен само с 20-40% от фабричния.
Разстоянието което ще изминаваш зависи от Ват-часовете на батерията. Моята батерия в момента е 1.6 КВч (което е доста) и мога да измина над 100 км. (мога и доста по-малко с даване на много газ).
Тези NiMH елементи които си посочил ми се струват прекалено скъпи за това което са. Дори ако характеристиката им е вярна за амперчасовете 5Ah x 1.2V = 6 Wh капацитет на клетка. Самсунгите които посочвам са 2.5Ah x 3.7V = 9.25 Wh, тоест имат повече капацитет по-модерна технология са от NiMH, а цената им е дори по-ниска.
А в твоя случай казваш че си дал 200 лв. за тези NiMH клетки, което вероятно означава че си сложил само по един елемент в клетка и си направил 36V 5Ah батерия (30 последователно свързани елемента?). Като им гледа характеристиките им дават максимален разряд от 15 ампера, а ти може и да го превишаваш с колелото. Освен това този капацитет от 5 Ah са го посочили при разряд 1 ампер. Мисля си че им идва твърде висок разряда и затова не се държат според очакванията. Или наистина са много ниско качество.
Много точен въпрос обаче питаш за управлението на Литиева батерия. За разлика от NiMH, които не се нуждаят от балансиране на отделните клетки, защото там всяка клетка може да "изхвърли" излишния ток под формата на топлина и това не я поврежда по никакъв начин, литиевите батерии имат нужда от балансиране. Те си имат определени граници на заряд и разряд, които не трябва да се превишават. От практична гледна точка има два варианта:
Вариант 1: Към готовата сглобена батерия от литиево-йонни клетки се добавя една платка наречена BMS (Battery Managment System), която се свързва по определен начин към всяка отделна клетка, а това й позволява да "вижда" волтажите им, като активно може да участва в балансирането ако това е необходимо (обикновено разрежда клетките които са над допустимия максимум), а за зарядно се ползва захранване на точно определен волтаж според броя на клетките (подобно на лаптопско зарядно). Това обикновено е масовия комерсиален вариант, защото е лесно за крайния потребител - включваш в контакта и се зарежда.
Вариант 2: Батерията се сглобява без каквито и да е допълнителни компоненти и само се извежда букса за балансиране, която включва кабел от всяка клетка и тази батерия следва да се зарежда от така наречените хоби зарядни, които активно балансират клетките по време на заряд. Пример за такова зарядно и то евтино е
Imax B6. За мен това е по-добрия вариант, но има недостатък - обикновено този тип зарядни зареждат батерии до 6 или 8 клекти, така че за по-високо волтова батерия, ще трябва да разбием батерията на 2 или повече части. Освен това не всеки би искал всеки път при зареждане да наглася зарядни, включва различни букси и т.н.
Вариант X: Има и други опции - например някои спийд контролери могат да вършат всичката тази работа - балансиране и зареждане на батерията, но цената на такъв контролер не е за всеки. Аз в момента се опитвам да сглобя нещо между горните два варианта - първо да е
евтино, да е максимално улеснено за потребителя - включваш и се зарежда, но гарантира качествено балансиране, при горните варианти има още един недостатък - при по-големи батерии, времето за зареждане обикновено е доста голямо (поне 4-6 часа), а моята цел е това да става за под 2 часа при каквато и да е батерия.
Много се отнесох и задълбах отново с дълъг пост, за което се извинявам, но това е защото ми е приятно да обсъждам нещо, което е особено интересно за мен Дължината на поста не е проблем, когато самият пост е конкретен, а всяко изречение носи важна информация за участниците в темата! /А/