Колега tdmer, като видях снощи идеята ти, да ти кажа направо много ми хареса. За температурата както е забелязал майстора, аз изобщо не се замислих. Просто ми хареса самата идея, да намалиш кислорода за да не иска ламбдата допълнително бензин за компенсиране на бедната смес. Освен това и начина за намаляване т.е. свързване на този кислород с изгорелите газове, също изглежда най-практично. Замислих се и за съжаление стигнах до извод, че няма да стане. Иначе и моята кола е с екотек двигател и връща част от изгорелите газове, но това е съвсем друго.
Да кажа защо мисля, че няма да стане в твоя случаи с изгорелите газове. Ами те просто няма как да се свържат с кислорода. При пълното изгаряне се получава въглероден диоксид и вода. Въглеродния диоксид няма как да свърже допълнително кислород. Ако горенето не е пълно и се получи въглероден оксид, то той гори, свързва кислород и се окислява до диоксид, но в този случай всъщност при самото горене ще сме имали недостиг на кислород и няма да има нужда да го намаляваме. Ако има недоизгорели въглеводороди, то това пак е от недостиг на кислород. Това е в общи линии. Може пък и да не съм прав. Поздрави!