Юлиане и Радико, а познайте сега, защо е разрешена смяната на акумулатори - даже цялата кола във формулата за ел-автомобили, и се опитайте да направите връзка с гумите или доливането на бензин, ама за себе си само, да не цапаме Светльовата тема повече с неадекватни коментари.
Не разбирам точно какво се опитваш да кажеш, но ако съм познал...
Смяната на целия автомобил е продиктувана от чисто рекламни цели - състезанието да продължи поне 2 часа, за да има аудитория (и време за реклами). За съжаление все още нямаме акумулатори които да изкарат 2 часа. Да, може да се сложат по-големи акумулатори, но от това ще пострада динамиката на колата и вече няма да е Формула Е, а някакво надбягване със заводски електрокари...
Доливането на бензин във Формула 1 беше забранено едва преди няколко години заради зачестилите инциденти със запалване на автомобила или техниците. А и съвременните формули консумират доста по-малко гориво от предшествениците си и вече е възможно със 100-120 литра да се изкара цяло състезание. Това ограничение натиска още повече конструкторите да намалят разхода на двигателите - ако успееш да возиш дори 5 кила гориво по-малко цяло състезание ще имаш преимущество. Преди тия 5 кила се возеха половин, или 1/3 от състезанието...
А за гумите ... времената постигани с "твърди" и "меки" гуми са категорични и съвсем ясни за разбиране. С "мека" гума резултатите са до 1/2 секунда по-бърза обиколка. Тоест по-меката гума осигурява по-добро сцепление. За съжаление износването й е също толкова бързо... Трябва да се има предвид че за всяко състезание има различни "твърди" и "меки" гуми - "твърда" гума за Монте Карло може да е "мека" за Имола... просто условията на двете писти са коренно различни. Всички тимове имат набор от едни и същи гуми, като условието е да има поне 1 обиколка с всеки от двата вида гуми. Всеки тим си прави сметката дали по-бързата мека гума ще може да си "избие" повечето спирания заради по-честата им смяна. Зависи от много неща - от начина на шофиране, от настройките на болида, от температурата на асфалта...
...Не мисля, че сте подготвени за диалог на такава тематика дайте да не спамим повече.
Просто исках да кажа, че да се горят гуми с цел утопление, заслужава да бъде порицано. Аз поне не сметнах, че трябва да се въздържам от коментар, когато ставам свидетел на техническото планиране за екологично покушение в собствената ми държава при това.
Иначе, не съм целял да ви просвещавам в интимните отношения между науката, икономиката и маркетинга.
Подготвени сме, подготвени
По твоята логика трябва да се спрат и ТЕЦ-овете, горящи въглища. Еле па нашите въглища, които са общо-взето кал.
Еколкогическо покушение е и АЕЦ-а, защото отпадъците от неговото "горене" ще си останат радиоактивни в продължение на хилядолетия, а заравянето им е временно решение, което все някога все някой ще трябва да плаща.
Ако трябва да сме съвсем точни, замърсяването при производството на фотоволтаични клетки е толкова ужасяващо, че те трудно могат да се нарекат "еколкогични", но това се премълчава тактично.
Изобщо ... най-добре е човечеството да изчезне, и тогава ще си имаме една чиста и екологично съобразна планета ...