Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори

Българският Магнитен Двигател "AMAG - Tornado"

<< < (14/52) > >>

Брадатия:
Поздрави Майсторе за импулса дето те кара да експериментираш! Не бързай да разглобяваш опитния модел, той е за това да се правят корекции и подобрения на изпълнението. Иначе профилната гърбица е правилното решение за водене на ролка, закрепена на активната рейка. Имам няколко предложения за корекции, които ще станат бързо и евтино и ще можеш да продължиш с експериментирането.
   Първо - самата профилна шина е доста тънкостенна и предполагам, че и тя е поддала и се е огънала. Затова вземи парче дебела шина, пробий я на същото междуосово разстояние и я монтирай под сегашната профилна шина. Така ще усилиш профила и ще намалиш огъващия момент, защото се намалява и рамото на реакционните сили. Ако нямаш по-високо якостни болтове, тези можеш да ги втвърдиш като навиеш гайки по цялата свободна резба.
  Второ - силите които се мъчат да огънат осите на лагерите се пораждат от смяната на посоката на рейката, затова трябва да организираш контра сили за да намалиш ударите върху наклонения диск. Има много начини за балансиране, но тук ще ти е полезен някой двигателист, че може да ги сметне и да предложи конструкция. Аз ти предлагам нещо по-просто като решение, колкото да можеш да си довършиш опитите и да си анализираш поведението на системата. Това е така наречената слабост на инженера - пружина! :D  Просто закачваш някаква пружина на опън (коравината ще я подбереш опитно) и тя ще държи единия лагер винаги притисната до наклонения диск. Така се намалява и шума защото лагера ще бъде винаги притиснат до капака и няма да има удари които да се мъчат да огънат оста. А силата за разтягане на пружината ще помага при движението на рейката в обратната посока и загубите от нея са почти нулеви.
   Третото ще те питам на лични. ;)

Vector:
Принципът е важен! а аз, не мога да го "фана ",бихте ли ми обяснили ,моля?! :)
Благодаря!

Vector:
Сега го гледах - има хляб в таз с-ма !Успех!

getca:
Здрасти, Майсторе,

То беше ясно, че няма да издържи, мда. Затуй предлагам да сътворим електрически привод на рейката, а нея самата да турим връз читави направляващи(ше трябват малко волни дарения :) ). Електриката ще позволи плавна регулация на оборотите, в добавка с малко механика и на хода на рейката. Така ще е по-удобно да се види поведението на машинарията. Обратната връзка по-натам, сега е още рано. Ако има интерес ще рисуваме.
Допълнително ще отпаднат аксиалните усилия в лагерите на оста, което си е голям плюс.

Поздрави...

Иван Димов:
   Майсторе, и аз съм като теб - с добри идеи, но "спръднебойско" изпълнение. Само с бормашина и ъглошлайф си е направо мъчение да правиш изобретения. Така губим и много време с ръчна работа, а колко пот и кръв леем си е друг въпрос. Като ти гледам снимките надушвам, че ти дори и електрожен нямаш. Иначе той върши добра работа при закрепване на разни детайли.
   А някои хора що годни стругове и фрези продадоха на вторични суровини, трагедията е пълна!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия