Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори

Въображаемият двигател на Vector

<< < (15/19) > >>

EDM electronics:

--- Цитат на: Velektra в Април 18, 2013, 01:02:57 pm ---Смятам, че магнитното поле около постояния магнит е свободна енергия.

--- Край на цитат ---
Разбира се. Щом има двигатели работещи само на магнити....
По-нагоре вече казахме, кое е най-важното условие за успешен магнитен двигател /с голям въртящ момент, а не работещ на "магия"/. Ако то не е спазено - йок.

Повтарям: Магнитните сили на взаимодействие между роторните и статорните магнити /било то на привиличане или на отблъскване/, трябва да са разположени перпендикулярно, а не успоредно. Защото при последното настъпва равновесие - баланс.

Давам образен пример:
Диск с магнити разположен хоризонтално. По периферията му множество по-малки дискове с магнити. Тези малки дискове трябва да са разположени перпендикулярно - вертикално, т.е. под прав ъгъл спрямо работния-хоризонтален диск. Следва синхронизация между основния и планетарните дискове и настройка на закъснението на магнитите, след ГМТ. Еднаква ъглова скорост на магнитите от планетарните и основния диск.

Предполагам така работи единият /първия/ двигател на Майстора, доколкото съм разбрал от първия пост в темата му.

hyparh:
Магнитното поле на отделен постоянен магнит си е енергия, но за съжаление в неизползваем вид (доколкото я познаваме). Ясно е, че за да произвежда електричество трябва да има някакво движене/трептене на това поле. Ако накараме полето на един магнит да осцилира незатихващо по някакъв начин, то ще може да се извлече свободна енергия. Изглежда точно това е постигнал Флойд с неговото устройство.
Аз наскоро си взех няколко неодимови магнита с различни размери да има за експерименти и определено са страшни зверчета, трябва много да се внимава с тях, че нараняват лесно и най-неочаквано. Един приятел ги взе да им пробва силата, хем му казах да внимава... е, изпробва я по трудния начин с разкъсна рана на пръста :D... Та тия магнити направо си пращят от енергия. Случайно доближих един от тях до трансформаторчето, захранващо колонките на PC-то и усетих значителни вибрации докато го държах в ръка. Явно електромагнитното поле на трафа индуцира трептения с честота 50Hz в магнита. Реших да опитам дали и колко волтаж ще успее да генерира като е поставен в намотка. Резултатите варираха между 1 и 3V променливо напрежение с набързо спретнат соленоид. Интересно в такъв случай дали се дърпа от мощността на трафа, че така и не направих точни замервания, а сигурно някой вече е опитвал такова нещо.
Възниква и друг въпрос - ако се постигне начин за извличане на енергията от самостоятелен магнит, дали той няма да се изтощи като батерия?

Maistora52:

--- Цитат на: EDM electronics в Април 18, 2013, 02:02:24 pm ---1. Повтарям: Магнитните сили на взаимодействие между роторните и статорните магнити /било то на привиличане или на отблъскване/, трябва да са разположени перпендикулярно, а не успоредно. Защото при последното настъпва равновесие - баланс.

Давам образен пример:
2. Диск с магнити разположен хоризонтално.
3. По периферията му множество по-малки дискове с магнити.
4. Тези малки дискове трябва да са разположени перпендикулярно - вертикално, т.е. под прав ъгъл спрямо работния-хоризонтален диск.
5. Следва синхронизация между основния и планетарните дискове и настройка на закъснението на магнитите, след ГМТ.
6. Еднаква ъглова скорост на магнитите от планетарните и основния диск.
7. Предполагам така работи единият /първия/ двигател на Майстора, доколкото съм разбрал от първия пост в темата му.

--- Край на цитат ---
Цитирах те ЕДМ, като разделих изреченията на подточки, защото:
1. Да, съгласен съм, но 90о не са задължителни. Най-удачният ъгъл е 71о
Мерил съм го.
2. Примерно
3. Зависи. При мен дисковете са еднакви по диаметър, заради т.6. тук, не горе.
4. Това усложнява много конструкцията - имам такава разработка, ще дам схемата й. Освен това се губи възможността за увеличаване броя на работните дискове, и следва ограничение във мощността.
5. Да.
6. Не. Това не работи. Ъгловата скорост трябва да е различна!
7. Този модел - 135 - има 4 различаващи се подварианта.  В момента единият от тях е готов, но както и предполагах, веригите ми зацепват на зъб - защото големите венечни колела (от велосипед)  СА КРИВИ. Ще ви пусна снимки в първия пост на темата ми, да го видите, но за да не се ядосвате - не го правете с вериги и венци, а както е оригиналната ми идея - със зъбни колела. Това ще е следващата ми доразработка - веднага след тази (мод 137), на която показах снимки и схеми.

Радико:

--- Цитат ---Вярно е че подвижното магнитно поле индуктира ток (движение на електрони) в проводника, но мисля че не електрони в магнитното поле задвижват електрони в проводника, а нещо друго ... може би?
--- Край на цитат ---
И аз това се опитвам да кажа от доста време.  ;D
Преди време прочетох в нета една статия която бързо се потули. Ставаше дума, че някои вещества имали свойствата да кристализират не само в триизмерен обем. Оттук до твърдението Фазов преход на кристалите от втори или трети род
създава мост за магнитните силови линии има само една стъпка. просто някой трябва да я направи.
И само още една малка добавка:
магнитното поле не е енергия сори.
магнитното поле се явява сила, от тези дето обикновенно се бележат с "F"
 А както знаем всяка сила може да се превърне в работа и енергия като я умножим по разстояние и по време.

И накрая благодаря че отделихте време да ми четете простотиите.   

EDM electronics:
Колеги, тази вечер ме предупредиха за опастност от неодимовите магнити!
Не бива да се държат в ръка повече от 3 мин. Нмагнитвали силно кръвта и се образували тромби. Има пострадал от тая работа, затова да се внимава!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия