Сещам се за нещо подобно, но мисля че беше за крилата на бухала - има малки триъгълни перца по изходящия ръб на крилата, които разпадат вихровия шнур на много, по-малки вихри. Така полета става практически безшумен и мишока няма шансове. Но в случая с ХОВТ имаме и радиално изтичане на повърхностния слой от центробежната сила - от него се получава голяма част от звуковите и инфразвуковите колебания.
Ами то затова са сложили Winglet-и на перките до колкото видях на бързо във филмчето. На перките на съвременните хеликоптери пък правят саблевиден връх пак с тази цел да намалят шума, а това съответно се отразява положително и на подемната сила. Мисля, че Тончев правеше некви такива опити и демонстрации с подобни Winglet-и ... естествено беше го представил като свое откритие, че и патент беше пуснал даже.
Според мен точно заради тези си недостатъци които споменавате, хоризонтално осовите перки не са много подходящи за градска среда, за разлика от вертикално осовите, при които тоя проблем с шума не съществува.
Обаче с ей това ваше становище, нещо не съм много съгласен:
Нелеката задача се решава лесно, като се ползват многополюсни променливотокови генератори, на които се регулира възбудителния ток.
...
Особено за малки мощности и слаби ветрове... то не стига че, енергията малко, ами и ще взимаме част от нея за да, правим възбуждане. Да не говорим за когинга и прогресивното му нарастване с увеличаването на силата/напрегнатостта на магнитното поле. Ако не ме лъже паметта до към 10% от ефективността на един генератор отиват за загуби в когинг, и в желязото. Сега може и аз да съм пристрастен към магнитите, обаче според мен Сименс не са пристрастни...
Siemens Launches Permanent Magnet-Based Gearless Wind TurbineЩом произвеждат генератори за големи турбини с постоянни магнити, значи не е чак толкова голяма панацея железният генератор с управляемо възбуждане. Да не говорим за допълнителните разходи за управляваща система и повишеният риск от откази следователно и загуба на контрол над ветровия двигател в следствие на добавянето на още една система. Изобщо когато става дума за комерсиално приложение, се цеди всяка стотинка и се правят хиляди анализи преди да се пусне нещо на пазара и това ви го казвам не като красива фраза ами от опит в бранша в последните няколко години