Bat_Vanko, курсива в началното име и от време оно ми е събуждало усещания за брилянтност. Бат, Бате, Батето и мн. други войводи съм ги асиоацирал в сферата на класицизма и консервантивизма.
Коефициента на преобразуване е условна величина която се подчинява единствено и само в контекста на форума, и то в частните случаи! Общата електротехника е валидна за всички.
GTV,
Добри линкове си приложил...... Не знам какво ти подсказва опита, но знам какво НЕ ти подсказва: консумираната от генератора (алтернатора) мощност не е вложената за възбуждане на магнитно поле, а тази приложена на вала му. Модерните ветрогенератори .....
Успех!
Общото в магнитното и електромагнитното поле е че промяната в електричното поле води до създаване на магнитно поле и обратно!
Очевидно визираш генератор /алтернатор/ с постоянни магнити. Не разчитай! Изглежда, че с феритни магнити няма да можеш да докараш близко КПД! С НЕОДИМОВИ обаче ще си докараш доста главоболия от рода на охлаждане в рамките на 80-те градуса по Целзиус, вибрации и антивибрационни мерки като, механични резонанси, тампони, демпфери и т.н., а какво да кажем за водата, Георгиевския златен дъжд, първата суграшица, леда в ракийката и мн. др. метеорологични явления? И всичкото това в един съвременен Ветрогенератор.
Електромагнитното поле е родило Електромагнитната индукция и Електрическите машини!
Чудя се дали да има линкове.