mito_kupona има доста пропуски в наблюденията ти и въобще логиката която излагаш.
Първо, резонанса никога не е бил и няма да бъде източник на енергия.
Идеята не е моя, а излагам това, как аз схващам нещата, което не е задължително за никой. „Резонанса никога не е бил и няма да бъде източник на енергия“, ТО И НЕ ТРЯБВА. Явно не си разбрал моето обяснение на нещата. Резонанса е в заземителния проводник „вълнов резонанс“, получава се по определен начин с правилно оразмеряване на дължината на проводника на индуктора и на заземителния проводник, защото те, са свързани в една точка, в съотношение с четвърт вълната на самия индуктор, може 1 към 1, към 3,5 и т.н. това е класика по Тесла. Контура на заземителния проводник, капацитета спрямо земя, и самата земя, като втори проводник, създава този вълнов резонанс, от който не се черпи никаква енергия, защото първо не може по никакъв начин да се отнеме енергия от стояща вълна и второ не трябва, не е нужно. На нас ни трябва силното магнитно поле, което създава стоящата вълна, а то се проявява, само когато вълната се отрази в края на проводника и се завърти, за да смени знака си и да тръгне в обратната посока, и пак преминава в електрическа енергия. Ако си запознат с разработката на СР, там той говори за това поле и казва, че това поле е мъртво и, за да свърши работа трябва да се рздвижи напред-назад с 50 херца, за да пресече намотките на товарната бобина и в нея да се получи ЕДС. При това движение не се нарушава вълновия резонанс, защото не се товари контура, който го създава, нито се променя дължината на проводника, нито честотата, нищо. И другото, заземителния проводник и товарната бобина, са разположени на 90 градуса и не си вляят по никакъв начин, няма реакция на Ленц.
По отношение на заземлението се заблуждаваш, точката в която заземителния проводник е свързан към заземлението, дали ще е тръба, дали поцинкован кол или водопровод, това е реалната дължина на заземителния проводник, защото там е контакта със земята. Може да го вържеш за водопровода и той да е с дължина 10 километра, това не прави твоя заземителен проводник 10 километра, реалната му дължина е толкова, колкото е дължината на проводника до точката на свързване със земята или до чешмата в случая на Капанадзе.
Омръзна ми да пиша, но пак повтарям, всички тези въпроси могат да се изяснят, само по един начин, експерименти и нищо друго. Не знам някой да е повторил Смит, въпреки лекциите му, които съм гледал не един път и книгата му, освен Динатрон, но и той не получи голяма мощност и не може да се конкурира с Капанадзе по никакъв начин. За мен Капанадзе е гении.