Автор Тема: Да преоткрием Тесла чрез Капанадзе  (Прочетена 218407 пъти)

Неактивен Аtos

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Публикации: 4 290
  • Мисля, следователно...мисля!
Re: Да преоткрием Тесла чрез Капанадзе
« Отговор #150 -: Април 06, 2015, 09:48:18 pm »
milintron е баннат, докато не си измисли ник за следващия акаунт!
За неосведомените, пояснявам... някои от старите му никове са :
Антон
Нарцис
Мегатрон
за всички от тях има бан (от стари админи)
Новото ще е или Мулти-Дрон или Дарт Вейдър, че защо не и Оптимус...кой знае...

Неактивен Bat_Vanko

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 363
« Отговор #151 -: Април 06, 2015, 10:08:28 pm »
Какво лошо има в "Маминтрон"!  ;D

Неактивен Иван Димов

• Експериментатор
  • Сериозен
  • Публикации: 1 050
  • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
« Отговор #152 -: Април 06, 2015, 10:15:29 pm »
   milintron-e, аз предлагам нещо такова - прилагам схема. И нека всички да намалят нервния заряд, едни са нахални, други са припряни и затова призовавам към търпение. Чрез взаимно дразнене едва ли ще имаме по-бърз успех.

Неактивен mi68

• Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 779
« Отговор #153 -: Април 06, 2015, 10:54:39 pm »
Здравейте колеги.
 Стоящата вълна повече ли енергия има отколкото източника, който я излъчва и защо е въпрос към мен?
Краткият отговор е ДА защо е дълго.
Като имаме вълна в някаква среда то имаме пространствена периодичност или дължина на вълната. Дължината на вълната зависи от скоростта на разпространение и честотата на трептение на осцилатора.
Събирането на хармонични вълни е сложен процес, обикновено води до нехармонична форма на вълната. За това се насочваме към прости събирания на две трептение с еднакви честоти и направление.
Усилването на енергията идва от нелинейната структурата на средата. Тази зависимост е при механични и електромагнитни вълни. В електрически вериги това може да стане с магнити но засега е без успех.
Увеличаването на амплитудата става при интерференция но мощността и енергията са в квадратична зависимост. Пример при трифазна система имаме фазово напрежение 220В, линейно 380В. Свързването в триъгълник води до увеличаване на мощността и енергията.
Спрели сме се на стояща вълна защото се получава в предавателна антена на радиопредавател. Ако липсата стояща вълна то антената става приемна.
Стояща вълна лесно се постига като имаш права и отразена вълна. Обикновено отражението не е идеално и имаме малко бягаща вълна.
Стоящата вълна сама по себе си не е нищо, преобразуване на една енергия в друга почти без загуби.
Тук е сложния момент.
Първо разстоянието между два възела е на половина, автоматично честотата се е повишила два пъти, трябва параметричен резонанс.
Второ може се ползва напречно сваляне на енергия във връх. Според мен трябва 3/4 вълнов вибратор.
За мен първият вариант с параметричен резонанс е по-лесен с бифилярка тип Тесла.
Ако не е станал ясен процеса ще обяснявам допълнително.
« Последна редакция: Април 06, 2015, 11:27:59 pm от atos »

Неактивен mito_kupona

• Стабилен
  • Публикации: 694
« Отговор #154 -: Април 06, 2015, 11:12:48 pm »
В един от предните ми постове съм дал линк на един руски форум, от който идва тази идея и Руслан черпи информация от там, със сигурност. Доста е за четене, но там е обяснена цялата идея, практическото изпълнение и изчисленията.
  „ Стоящата вълна повече ли енергия има отколкото източника, който я излъчва и защо“ Значи, първо въпроса  е зададен грешно и за да се отговори трябва да се разтълкува правилно. Стоящата вълна не излъчва енергия в идеалния случай, а в нея се натрупва енергията на всички падащи и отразени вълни или тя се явява, като „накопитель“. Въпроса трябва да се зададе така - в стоящата вълна повече ли енергия има отколкото се черпи за създаването и от захранващия източник за единица време? Веднага отговарям, да многократно повече енергия, стотици пъти повече енергия, защото са впрегнати два процеса, за получаването на тази стояща вълна. Първия процес е усилващия предавател на Тесла, някъде по горе съм дал една картинка с две цветни кръгчета в които, е ограден този усилващ предавател, но той има и още една функция, а именно във вторичната намотка се създава и вълнов резонанс. Значи имаме два процеса, при които енергията се увеличава многократно два LC резонанса и един вълнов. При първия процес се зареждат двата кондензатора, може и един да се сложи, важното е да се вкара контура в резонанс, LC, резонанс и, когато напрежението върху тях стигне малко под номиналното им напрежение да сработи разрядника и да ги разреди през индуктора или първичната на Тесла трафа. Импулса, който ще се получи превишава енергията на захранващия източник стотици пъти, защото един път енергията се увеличава вследствие резонанса и второ тук се играе и с времето. Зареждаме кондензаторите с висока честота и ги разреждаме с ниска, да речем 50-100 херца или преди да бъде освободена тази енергия тя се натрупва в кондензаторите. Само за пример да кажа, че моята първична на ТХО-то е 5 навивки, вторичната 15 навивки, захранването е 12 волта и на вторичната, като сложа кондензатора и вкарам контура в резонанс се получават 1000 волта.
  Втория процес вече е LC плюс вълнов резонанс. И тук вече с мощния импулс, който сме създали в първия контур трябва да създадем LC плюс вълнов резонанс във втория контур, който контур е индуктора, като първична на Тесла трафа и заземителния кабел, който е вторичната на Тесла трафа плюс капацитета, който се получава между заземителния проводник и земята, която се явява, като втория проводник във втория наш контур. Вълновия резонанс се свежда до това, че трябва така да се изчисли дължината на проводника на заземителния кабел, така че максимума на напрежението да се получи в края на индуктора, а максимума на тока в края на заземителния кабел. Когато всичко се изчисли правилно ще получим вълнов резонанс в заземителния проводник, от който също ще има увеличаване на енергията при всеки подаден импулс до безкрайност.
   В стоящата вълна се съхранява енергия стотици или хиляди пъти превишаваща енергията на захранващия източник и тук няма никаква мистика. За мен е неясно, дали полето на стоящата вълна ще се държи, като полето на много силен магнит и движейки го и пресичайки намотките на товарната бобина ще се генерира ЕДС. Това не го пише в нито една книга. Подготвил съм необходимите блокове и скоро ще експериментирам с това чудо. На дъската има инвертор 12-220 волта с траф, като при Капанадзе, преръивател, тхо за високото напрежение, разрядник и „колбаса“ бобината.

Неактивен dymelsoft

• Administrator
  • Стабилен
  • Публикации: 629
  • специалист, не носи на пиене
« Отговор #155 -: Април 06, 2015, 11:18:56 pm »
mi68, според мен си малко в грешка
Цитат
Ако липсва стояща вълна то антената става приемна.
Напротив става предавателна.

Неактивен mi68

• Експериментатор
  • Много Напреднал
« Отговор #156 -: Април 06, 2015, 11:39:33 pm »
Здравей колега dymelsoft,
Точно това е разликата между предавателна и приемна антена.
Предавателна антена е задължително да се настрои на стояща вълна да може "тора да диша" е произвежда радиовълни, съответно и малко торсионно излъчване.
Ако се погледне патента на Тесла за свръхдълга радиовръзка с надлъжни вълни то разликата е само в антената.
За приемна антена е достатъчно често парче жица с некритичен размер.
Веднага мога да кажа стоящата вълна не се държи като мощен магнит и да се свали енергия с магнитна индукция е грешно. Ползвам следна аналогия:помпиш една вътрешна гума и я спадаш с висока честота. Тук липсва движение на напомпената гума нагоре надолу и съответно магнитна индукция. Освен схемно имаме модулация.
« Последна редакция: Април 06, 2015, 11:45:22 pm от mi68 »

Velektra

• Гост
« Отговор #157 -: Април 07, 2015, 12:02:47 am »
Здравей, mito_kupona!
Направи си опитите и ако искаш тогава ще коментираме. Пак ти казвам, че не съм съгласен с някои неща така както ги казваш и описваш, но това не означава непременно че съм прав.
Само описателно ще ти кажа какво мисля. Не създавай мощност в първичната(индуктора), а само напрежение. Не трябва материала от който е искрището да прегаря (на Капанадзе си го виждал колко е жалко искрището). Не мога да повярвам (може би не съм разбрал добре) зареждаш кондензатора високочестотно и го разреждаш нискочестотно? Значи захранването на първичната не ти е постоянно??? Стойността на напрежението и искрището трябва да ти определя честотата. Кондензатора се пълни от обратното напрежение на първичната при спиране на искрата. Така се "помага" на захранването и когато процеса започне то може почти да не участва, а само да "подпира" кондензатора. Но захранването задължително трябва да е постоянно. Когато всичко това заработи не ти са нужни никакви вълни вече. Енергията е готова вече, но както се казва "трябва да се приведе във вид удобен за логаритмуване  ;)".
И аз мисля, че  стоящата вълна не се държи като мощен магнит. Но дори и да е мощен магнит то бях те попитал физически колко можеш да я изместваш наляво и надясно, защото магнитното поле трябва изцяло да влиза и излиза от товарната намотка в която искаш да индуцираш ток чрез това магнитно поле.
« Последна редакция: Април 07, 2015, 12:08:51 am от atos »

Неактивен dymelsoft

• Administrator
  • Стабилен
« Отговор #158 -: Април 07, 2015, 12:30:50 am »
mi68, направо ме хвърли в дълбок размисъл и ми обърка всички представи за предавателна антена или по скоро предавателна система. Явно съм чел грешна литература, в която наличието на стоящата/и вълна/и в предавателна антена са пречка за излъчена мощност и обикновено се проявява при несъгласуваност .
Малко теория :Коефицента на стояща вълна (SWR - Standing Wave Ratio) показва отношението между енергията в права посока и тази в обратна. Стоящата вълна се наблюдава обикновено при несъгласуваност. Най елементарния пример е предавател който е проектиран за товар 50 ома и свързан към антена (товар) с импеданс 75 ома. Поради разлика в импеданса се получава несъгласуваност и съответно стояща вълна. В случая - 1.5:1 Тази стояща вълна връща част от енергията на предавателя обратно - тоест вместо всичко да се излъчи от антената в ефир, антената "отразява" обратно известна част от енергията по фидера. Отношението между тези две величини (права и обратна) е КСВ. Смята се като VSWR (Voltage SWR) = Vr/ Vf , където Vr е отразената, а Vf е правата вълна.
Стремежа е системите предавател-фидер-антена ("барбар" с конектори и всичко останало на пътя на сигнала да имат максимална съгласуваност и минимален КСВ. Тогава системата е най-ефективна и предавателя е най-"доволен", загубите в отопление на кабели са най-малко и т.н.
Това е нещо като АБ за всеки радиолюбител.
Да не говорим че във всяка фидерна система (вълновод) винаги имаме и двете вълни. т.е. права и отразена и от там винаги имаме наличие на стоящи вълни във фидера-антената , колкото и прецизно да са изчислени, изработени и прочее.
Сега да обърнем нещата на обратно и да създадем условие при което КСВ да не бъде 1, а да клони към безкрайност. Тогава ще имаме максимум на стояща вълна и цялата излъчена енергия да се върне обратно към генератора. Там обаче връзката към генератора трябва да се прекъсне за да не се повреди генератора от върнатата-отразена енергия а в същото време при прекъсване на връзката механично отразената вълна би трябвало отново да се отрази и да тръгне обратно по посока на правата вълна, точно тогава ако се включи и генератора в синхрон на повторно отразената вълна би следвало да имаме многократно усилване. (Като люлка-махало) Този фидер-антена от своя страна ще създаде реципрочно магнитно поле, функция на стоящата вълна което би трябвало да може да бъде трансформирано и подадено към активен товар. В случая товара, ще се явява спирачка за лавинообразното нарастване на амплитудата на стоящата вълна в идеалния случай. Проблема е, че идеалния случай на практика не съществува, както и условия на 100% стояща вълна без същата да затихва, а и като добавим скоростта на вълната във фидера при повторното и отразяване същата вече, няма как да се отрази на 100% обратно поради факта че фидера-антената е с фиксирана дължина.
« Последна редакция: Април 07, 2015, 12:36:30 am от dymelsoft »

Неактивен mito_kupona

• Стабилен
  • Публикации: 694
« Отговор #159 -: Април 07, 2015, 02:10:35 am »
Velektra, правилно мислиш. Разрядника ми е с волфрамови електроди, имам вариант и за електронен разрядник, за по-големи мощности, ако се наложи, елементна база и всичко необходимо, но все не ми остава време да го направя. Стойността на напрежението, капацитета на кондензатора и разтоянието между електродите на искрището, определят честотата на разрядите, но кондензаторите се зареждат с високочестотни еднополярни импулси от преръивателя в порядъка до няколко стотин килохерца, модулирани с 50 херца, в зависимост от магнитопровода на високоволтовия трансформатор. Разрядите на искрището винаги, са с честотата на модулацията, ако всичко е направено, както трябва. Не използвам високоволтов диод с, който да изправям високоволтовото напрежение преди да стигне до кондензаторите. Диода е враг на резонанса, виж схемите на Тесла и ми посочи, къде има диод в схемата на усилващия предавател. По принцип кондензатора се разрежда до половината от стойността на напрежението, което е достигнато между плочите му, при разряд, защото обратния импулс на индуктора, го дозарежда в някаква степен и също спомага за увеличаване на енергията, както казваш и ти, и това е още един бонус, който пропуснах по-горе в поста ми. Не съм фен на писането и се стремя с минимум думи, да кажа всичко, което мисля.
   Сега по отношение на консумацията. Както ти казваш тук не се гони голям ток, а високо напрежение, с което да се зареждат кондензаторите. При мен с този преръивател консумацията е 200 милиампера и напрежението е 12 волта, това е нищо в сравнение с мощността на импулсите, които се получават. Ако си забелязал на клипа на Капанадзе в Турция с онези големите бобини, там консумираната мощност е 0,2 ампера от мрежата на 220 волта, това, са 44 вата, които устройството консумира постоянно или, както ти казваш да се побутва процеса.
   Стоящата вълна можеш да я местиш, както си поискаш във времето по фаза и не е нужно да я движиш  наляво, а после надясно, достатъчно е да я бутнеш на ляво и после да я отпуснеш и тя сама се връща в изходно положение. Това се постига с PLL или ФДЧ на български. Честотата на това местене ще е и честотата на изхода на устройството.
https://www.youtube.com/watch?v=bw5_ZNGsQSs
https://www.youtube.com/watch?v=9sYLdekiLD0

« Последна редакция: Април 07, 2015, 02:18:07 am от mito_kupona »

Неактивен caduceus

• Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 347
« Отговор #160 -: Април 07, 2015, 12:38:30 pm »
Ако ми позволите малък коментар, въпреки че не съм специалист по тоците както повечето колеги тук. Може да е от полза на някого, защото виждам някои работи малко по-различно и чета предимно нещата от източника, в оригинал.
Няма СЕ в стандартните процеси при затворени вериги. Няма СЕ и при нормалното /топло/ електричество. Има СЕ при процеса на трансформация /разделяне в дадена ел.верига/ на двата вида - топло към студено и после пак в топло. Студеното електричество е хиляди пъти повече от топлото което го е породило /събрало от околната среда, трансформирало, натрупало/. Когато се затвори процеса имаме вече СЕ + някакви загуби, разбира се.
Разсъжденията за стоящи вълни, резонанс и т.н. нямат смисъл без да се разглежда феномена на разделяне на електричеството в схеми като Тесла хеърпин, Бедини и особено веригите на Грей.
Според мен, мислете за схемата на Капанадзе като за помпите на Велико Милкович с КПД 10, системата на филипинеца Рамос с КПД 20 и др. чисто механични умножители на мощност. Умножители на мощност, не на ток или напрежение!!!  Колебателен процес с различен импулс в две механични вериги които си взаимодействат. Ексцентриците и маховиците имат различна роля - едните натрупват активно от околната среда и излъчват в двете части на затворения цикъл, а другите са само мех. кондензатор.
При Капи има колебателен процес + два вида електричество които се трансформират един в друг  ;) Кондензаторите не са нормални, трафа също. Не става с познати понятия и схеми - иначе всеки щеше да го направи отдавна. Лайденска стъкленица и плосък кондензатор са различни неща, траф със две и три намотки също. Точка на резонанс в бобината както при Смит също не е нормално нещо в стандартната електротехника. 90 градусово разположение на бобини което се ползва при Хъбард, Периго, Тесла и др. също. Сноп пръчковидни сърцевини в бобини и т.н.
Успех!

Velektra

• Гост
« Отговор #161 -: Април 07, 2015, 01:33:53 pm »
Здравей, mito_kupona!
Действай смело. Стигнал си много напред. Пожелавам ти успех! Дори и да не тръгне устройството натрупания опит ще е огромен.
Различията ни са, че ти смяташ да получиш енергия чрез магнитно поле, а аз чрез друго, но не зная как да го нарека. Това което му викат радиантна, хладна, радиаЛна, лъчиста енергия. Това обърква и аз не зная как вече да го нарека. Става въпрос за разликата м/у магнитното поле и (хайде ще я наричам както и руснаците) радиантната енергия. Бях качвал една картинка но сега не мога да я намеря. Бяха два проводника и на единия беше показано магнитното поле как стои около проводника и не го напуска, докато на другия проводник по който се пускат кратки импулси и то само в една посока! бяха нарисувани като лъчи, които напускат проводника. Това е реакцията на средата (етера). Тази енергия е много по-голяма от вложената, докато магнитната енергия (ако може така да се нарече) е колкото електрическата енергия, която я създава.

Сега видях че caduceus е писал. Напълно съм съгласен с това което той пише. Особено това:
.....
Няма СЕ в стандартните процеси при затворени вериги. Няма СЕ и при нормалното /топло/ електричество. Има СЕ при процеса на трансформация /разделяне в дадена ел.верига/ на двата вида - топло към студено и после пак в топло. Студеното електричество е хиляди пъти повече от топлото което го е породило /събрало от околната среда, трансформирало, натрупало/. Когато се затвори процеса имаме вече СЕ + някакви загуби, разбира се.
.....

Мериш ли сигнали и напрежения с осцилоскопи и мултицети навсякъде в устройството, значи не си на прав път.
Нито Тесла, Грей и Капанадзе не използват интегрални схеми, PLL или други подобни, не защото е нямало тогава(за Тесла в случая става въпрос), а защото не е било необходимо!

Тесла не е използвал диод, защото направо захранва с постояннотоково динамо.

Успех!

Неактивен dymelsoft

• Administrator
  • Стабилен
« Отговор #162 -: Април 07, 2015, 02:16:06 pm »
caduceus, Velektra , аз също в някаква степен съм съгласен с вас. Преди известно време в същата тема споделих свое виждане, че системите подобни на Капанадзе, Тесла и т.н. са нещо като електронни помпи. Виждам, че сега и caduceus споменава идеята за помпа. Според мен хладното електричество или както там искате да го наричаме е факт без значение термина който ще му бъде лепнат. Тъй като това явление не е описано и математически формулирано от съвременната физика е ясно защо няма информация за свойствата му, най-вече защото доказателствата за съществуването на същото са предимно косвени. Това което аз смятам е, че това да го наречем студено електричество са всъщност стоящи заряди с голям потенциал в една равновесна система в пространството (околната среда). Устройството което е в състояние да наруши това равновесие в дадена точка от пространството и да трансформира получената кинетична енергия при която системата ще се опита да възстанови баланса е именно това студено електричество. Тъй като физиката на този поток прилича на пространствена вълна, същата въздейства на намиращите се в зоната на действие системи паралелно, т.е. едновременно на всички.  Това особено добре се потвърждава при паралелното зареждане на акумулатори при Бедини. Има и други примери за това.
П.П. естествено това са предположения които предстои да бъдат експериментално потвърдени :) или отхвърлени.

Неактивен mi68

• Експериментатор
  • Много Напреднал
« Отговор #163 -: Април 07, 2015, 03:06:46 pm »
Здравейте колеги.
Между антената и крайното стъпало федера трябва да е съгласуван да няма изгаряне на крайното стъпало. При укв полувълнов вибратор всички усвовия се изпълняват автоматично.
Разглеждам най-простия случей на четвърт вълнов вибратор наложил се в практиката.
Колегата  milintron предложи да се ползва бифилярна намотка. За сажаление стила му неотговаря на форума и е изключен. За това ще направя мой коментар.
Бифилярната намотка може да е включена зик-заг или безиндуктивно. За включване зик-заг съм коментирал резонасното и параметрично включване. Най-добре е да бъде във форма на гира.
Сега коментирам безиндуктивното включване. Тук магнитното поле е компенсирано и бобината реагира само на електричното поле, казано по друг начин тока на разместване или студено електричество.
От информация на колегата milintron, не може да дигне мощността в товара. Това  показва липса на обратна връзка или самовъзбуждане, т.е. работи като усилвател, не генератор.
Свалянето на енергия, от безиндуктивна бифилярка, става чрез надлъжни вълни и невлияе на стоящата вълна. Но надлъжните вълни са по-малко от напречните за това мощността е малка.
Това го пиша най-вече за колегата mito_kupona да преразгледа установката си, като активно опитващ.
« Последна редакция: Април 07, 2015, 03:12:47 pm от mi68 »

GMG

• Гост
« Отговор #164 -: Април 07, 2015, 03:24:03 pm »
  Изненадан съм, но аз също съм съгласен с всички Вас, освен с
някои изхвърляния на caduceus като:
въпреки че не съм специалист по тоците както повечето колеги тук. Може да е от полза на някого, защото виждам някои работи малко по-различно и чета предимно нещата от източника, в оригинал.
  Не си мисли, че другите четат или се учат от маймунките в Камбоджа Асене!
Освен теб и други разполагат с оригинали!
mito_kupona!
Действай смело. ..... Пожелавам ти успех! ......
Тесла не е използвал диод, защото направо захранва с постояннотоково динамо.
  Тесла не е ползвал диоди, но постоянното го е накъсвал колега ;)

Разбира се, късмет на Купона!
       Поздрави!