getca ти си направил принципна схема на Солара - картина, която има художествена стойност.
Не знам какъв си по професия, но успешно може да работиш компютърна графика . . .
Картината си е картина, принц. схема си е схема, имам дребни забележки по схемата :
- "кръгът парно" черпи нагрятата вода направо от буферния съд, не минава през серпентина (писах за това преди)
оказа се, че така е по - ефективно, помпата работи по малко, печелят се 1 - 2*С заради
топлинното съпротивление на серпентината, използват се ниските температури в буфера 35 - 36*С.
- газ котелът има своя собствена циркулационна помпа, а "кръгът парно" своя т.е. имам ДВЕ циркулационни помпи
поради това котелът и Соларът при мен работят РАЗДЕЛНО, пречат си ако работят едновременно.
- не е нанесен разширителният съд на външния кръг, няма ги елементите на помпената група на "слънчевата помпа",
но това са дребни пропуски.
getca твоята принц. схема отразява схемата на моя Солар.Разбира се това НЕ е единствената възможна схема.
Възможни са други схемни решения, например колегата
miro 13 (пост 170) има друга схема, колегата
шоп е направил Солара с подово отопление и т.н.
Няма една обща рецепта за Солари, всеки обект си е сам за себе си.Много е важно да се направи точна монтажна схема,
която да отразява особеностите на конкретния обект.Това ще ти спести време, труд, пари, нерви и т.н.
Тук могат да ти помогнат "соларните маняци"
miro 13,
шоп, моя милост и др. които имат опит в изграждане
и експлоатация на Солари.
getca дерзай смело !