. . . . . . . . .
ELPUNTO, привет, интересува ме какво става с водата в буфера при тия ниски работни температури (до 40град). Четох, че се развивала някаква гадна бактерия, опасна за здравето. Отделно налепена по топлообменните серпентини може да намали ефективността им. Препоръчва се периодично загряване над 55-60град, за да измре тая гад. Също така ми е интересно как работат радиаторите при такъв нискотемпературен източник. И накрая, би ли драснал една схемичка на отоплителната инсталация. Определено е по-ясно от писаниците
Поздрави !..
getca възможно е да има някакви гадини в буферния съд и по тръбопроводите, не съм правил лабораторен анализ
Но още при първия ясен слънчев ден, когато слънцето огрее към 08:00 ч. в 12:00 ч. ще имам загрята вода над 60* С и гадта би
трябвало да се свари.
Ако са се завъдили някакви топлоустойчиви бактерии - мутанти, апелирам към колегите от Форума.
Колеги бактериолози, помагайте да изследваме тези гадини, ако може да оползотворим бактериите, във вид на биоферма за топлоустойчив
планктон
getca обичайната Т* на водата в кръга за парно е 35 - 36* С, това важи както за газ - парното, така и за слънчевото парно.
Рядко, в студени дни, като последните два дни, когато вън Т* спадне под -10* - 15* вдигам Т* на водата до 38* - 39* С.
Отоплителните системи работят така от години и осигуряват топлинния комфорт, нямам проблем нито с радиаторите нито с топлоизточниците.
За сравнение, днес 21 януари, край София има слънце с висока облачност.Сутринта вън беше - 15*С.
Към 13:30 ч. водата в буфера се загря до + 41*С.
Включих Слънчевото парно, настройката на дифер. терморегулатор е :
- горен праг +36* С
- долен праг +34* С
Това значи че, когато Т* на студения щранг на радиаторите стане +34* С, се включва помпата и започва да вади
топлина (вода) от буфера.Топлата вода нагрява радиаторите.Когато Т* на студения щранг на радиаторите стане +36* С
помпата се изключва.Радиаторите изстиват, когато щрангът изстине до +34* С, помпата си включва отново и т.н. цикълът се повтаря . . .
Когато водата в буфера стане +36* С т.е. изчерпили сме полезната топлина, дифер. терморегулатор забранява включването на
помпата.Соларът няма достатъчно топлина, тогава включвам газ парното.
Горните настройки са за студени дни като днешния, обикновено горният и долен праг са 1* - 2* по ниски.
Всичко това е описано подробно в предишните постове на темата.Няма тайни и скрита информация.
В същност има нещо в Солара, което не съм засягал до сега, но то е някак в страни от темата.
То е по близо до темата на
caduceus "Технологии за ревитализиране на тялото-теория и практика."
Ще припомня за опитите на барон РАЙФЕНБАХ, правени преди . . . няколко стотин години.Опити в тъмна стая,
в която слънчевата радиация е вкарвана чрез метални плочи-колектори (медни, оловни, железни и др.) и транспортирана
до стаята по метални пръти.Спирам до тук . . .
Сравнявам Соларът т.е. колекторите с плочите на барона, металните пръти с медните тръбопроводи, Соларът поглъща целия спектър на
Слънцето, филтрира го и го вкарва в къщата.Това се усеща особено добре през лятото, когато се КЪПЕМ със СЛЪНЧЕВА ВОДА !
За да се изследва ефекта трябват опитни радиестезисти, мед. изследвания, ауракамера и т.н. Не се наемам сам да изследвам този феномен.