Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
СЛЪНЧЕВО ПАРНО
juliang:
--- Цитат на: Михаил Кузмов в Ноември 08, 2022, 06:32:08 pm ---До колкото зная, има скорошна промяна. До 10 kw за собствени нужди без питане, проекти и т. н.! Имало нов закон. Защо обаче драскачи пишат за проблеми? Може би става въпрос за по големи мощности!
--- Край на цитат ---
Ако искаш да вземеш пари по европроект - тогава писането е голямо. Но е възможно, и най-вероятно е и икономически изгодно. Ако го правиш със собствено финансиране върху покрива на къщата си и е за собствени нужди, тогава не е необходимо нищо.
Ако го прави юридическо лице - тогава има други европейски фондове, от които може да се вземе финансиране в по-големи размери и за по-големи мощности.
Михаил Кузмов:
Мда! Така е добре! Значи тия дето пишат, не се изясняват! Предполагам обаче, ако искам да си направя от сондажа термо помпа вода-вода, или вода-въздух ще имам проблем. След 28ми щели да закриват всички не регистрирани сондажи и кладенци. Регистрацията е безплатна, без водомер до 10 кубика на денонощие. А тук вече ефективността е значително по добра, говори се за СОР 6-8.
valex:
Михаил Кузмов
С термопомпата нямаш никакви 'обществено-държавни' ограничения. Просто ако имаш пари си я монтираш. В момента термопомпеното отопление е най-ефективно от към пари.
Но специално за вариант вода-вода имай в предвид, че сондажните води са с много висок процент твърдост и стават запушвания на топлобменниците.
Обикновенно сондаж до втори водоносен слой (30-40м) има достатъчно дебит за охлаждане на неогромна термопомпа.
НО има проблем, че трябва отработената вода да се вкарва в друг сондаж.
Друга версия с термопомпа е ако се направи поле от тръбни серпентини примерно на 2м дълбочина.
ELPUNTO:
Къде е НАМАЛЕНИЕТО в цената на газ метан ?
В медиите шумно се говори за намалението на цената на газ – метан за битовите потребители.
Говори се за намаление НАД 30 % в цената, спрямо м. септември.
Получих фактурата на ОВЕРГАЗ за сметката ми през м. октомври 2022 г.
Ето какво пише във фактурата :
разход на газ метан . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24 куб. м.
сума за плащане с ДДС . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .78,17 лв.
Аз не усещам НАМАЛЕНИЕ в цената. За сравнение давам разхода на газ и цената през последните 6 години.
м. октомври 2021 г.
разход на газ метан . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 89 куб. м.
сума за плащане с ДДС . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 143,98 лв.
м. октомври 2020 г.
разход на газ метан . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48 куб. м.
сума за плащане с ДДС . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .35,82 лв.
м. октомври 2019 г.
разход на газ метан . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37 куб. м.
сума за плащане с ДДС . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24,88 лв.
м. октомври 2018 г.
разход на газ метан . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46 куб. м.
сума за плащане с ДДС . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .45,19 лв.
м. октомври 2017 г.
разход на газ метан . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73 куб. м.
сума за плащане с ДДС . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .59,74 лв.
м. октомври 2016 г.
разход на газ метан . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 99 куб. м.
сума за плащане с ДДС . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .66,59 лв.
Статистиката показва тенденция към намаляване разхода на газ.
Изключение прави 2021 г., вероятно месец октомври е бил по студен.
Намалението разхода на газ се обяснява с подобренията, които непрекъснато правя
в моето Слънчево парно.
През годините цената на газ метан многократно се променяше.
Но увеличение на цената 3 – 4 пъти има САМО през 2022 г.
Защо е това брутално увеличение, аз не мога да кажа. Обясненията търсете на
бул. Дондуков № 1 и № 2.
Топлинната енергия да бъде с вас .
ELPUNTO
ELPUNTO:
Слънчевото парно – 2 работи вече двадесетина дена.Все още разучавам възможностите на Солар – 2.
Стана ясно, че в слънчев ден Солар – 2 и ДЕлЦ – 2 поемат за 24 часа на 100 % отоплението на къщата.
За съжаление през месеците ноември, декември и януари слънчевите дни край София са малко.
В Буферен съд 2, който е с обем 750 л. монтирах ел. нагревател. Нагревателят е 3 кВт, това са три U колена,
всяко с мощност от 1 кВТ. Свързах нагревателят и го захраних с ток от ел. преносната мрежа.
За сега нагревателят работи само с две U колена, т.е. с мощност 2 кВт.
Реших за проверя дали 2 кВт мощност, могат да загреят 750 л. вода.
Направих този експеримент, защото цифрите ясно говорят : отоплението на ел. ток от мрежата
е 2 – 3 ПЪТИ по изгодно от отоплението на газ при сегашните цени.
Цената на 1 куб. м. газ – метан . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3,257 лв.
Цената на 1 кВтчас дневна тарифа . . . . . . . . . . . . . . . . . . .0,24 730 лв.
Цената на 1 кВтчас нощтна тарифа . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0,14 509 лв.
Ако примерно за м. ноември изразходвам 100 куб. м. газ 100 х 3,257 лв = 325,70 лв.
Това ще струва на домакинството ми . . . . . . . . . . . . . . . . 325,70 лв.
Два дни включвам ел. нагревател през нощта, за да ползвам нощната, по ниска тарифа.
Резултатът надмина моите очаквания . . . . сутринта към 7:00 ч. температурата в Буферния съд е около 50* C,
цяла нощ в стаите Буферът поддържа 21,5*- 22,0* C и в същото време нагревателят успява да повишава температурата.
Средно за 10 часа работа, нагревателят ще изразходва 20 кВтчаса ток от мрежата.
За 10 часа работа в денонощието 10 ч. х 2 кВтч = 20 кВтч разход на ток.
Ако нагревателят работи всеки ден 30 дни х 20 кВтч = 600 кВтч разход на ток за 1 месец.
Това ще струва на домакинството ми . . . . .600 кВтч х 0,14 509 = 87,50 лв.
Разликата е много голяма :
отопление на газ – метан . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 325,70 лв.
отопление на ток, нощна тарифа . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 87,50 лв.
отопление на Слънчево парно и ДелЦ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0,00 лв.
Коментарите са излишни, цифрите говорят кое отопление е икономически най изгодно.
Тук ще вметна, че през почивните дни моята половинка и детето са на гости при племенницата ѝ,
младо семейство с две дечица. На жена ми и детето прави впечатление, че в къщата на племенницата ѝ
е значително по студено, от нашата къща.Племенницата се отоплява на камина с дърва.
Това по повод, повтарянето на epwpixieq-1 , че той ходи по къс ръкав когато има слънце, благодарение на
неговите "вълшебни прозорци". Колега epwpixieq-1 сега аз ходя по къс ръкав в слънчеви и облачни дни,
благодарение на Слънчевото парно – 2 и ДЕлЦ – 2.
Давам данни за работата на Солар 2 през облачните 12 и 13 ноемврийски дни.
Топлинната енергия да бъде с вас
ELPUNTO
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия