СЛЪНЧЕВО ПАРНО 2
Благодаря на всички колеги за съветите, идеите и съпричастността. Ще отговоря по реда на вашите постове.
juliang знам за Свтл. Шишков, неговите съдове от неръждавейка са добри, но . . . . цената. Цената надхвърля възможностите на скромния ни семеен бюджет.
alvion жалко е, че в БГ съдебната ни система (ако има такава) често е на страната на престъпниците и мошениците.
Твоята цистерна от 16 куб. м. е много ценна и нужна. Сега в тези сухи, горещи летни дни тази цистерна е жизнено важна
за земеделци и животновъди в сухите безводни райони. Не я прави на скрап, опитай да я продадеш на хора във вътрешността, близо до крайбрежието. Тук край София, над Своге мой познат ми се оплака, че от жегата и сушата много дървета изсъхват, защото изворите са почти пресъхнали и няма вода дори за миене и др. битови нужди. Според него една цистерна от 15 – 20
куб. м. ще спаси положението за летния сезон.
krasias идеята за водоноска е добра, цената също, но освен обем в буферния съд трябва да има поне ДВЕ серпентини.
Как да ги направя и да ги вкарам във водоноската ? За това трябва да имам на разположение железарски цех със съответното
оборудване. Нямам такъв, ако тръгна по железарски фирми, времето и парите които ще вложа няма да са по малко от готовия
фабричен буферен съд.
Резервоар от стъклопласт или фибро стъкло не знам дали ще издържи на температура 90* – 95* C, толкова се нагрява водата
в буфера през лятото.
epwpixieq-1 идеята за повишаване ph на водата в системата, за да се намали корозията за мен е нова.Ако можеш дай повече
ИНФО по въпроса. Но имай предвид, че месечния разход на БГВ през лятото за моето домакинство е около 2,5 м. куб. Така че тези 10 – 15 люспи сода каустик ще бъдат много повече. Освен това дали е безопасно в БГВ да се съдържа сода каустик и в какви % ?
За да си направиш сам буфер с обем 1 – 2 куб. м. трябва да имаш солиден опит като железар и заварчик. Трябва ти нужното
оборудване, гилотина, абкант, заваръчен апарат, тръбогибка за серпентините и т.н. Аз нямам този опит и оборудване, не се наемам с тази работа.
Моите поздравления, ако ти можеш да направиш сам буфер 1 – 2 куб. м.
С днешна дата за мен е най приемливо да купя фабричен буфер 800 – 1 000 л. от ЕЛДОМ – Варна. Буферът има 2 серпентини, едната е от неръждавейка, ще я ползвам за БГВ. Другата, черната серпентина ще бъде за антифриза от колекторите.