valex, понеже видях, че си специалист по звуците, виж (чуй) този звуков файл. Имам любителско електронно устройство, с което слушам какво става в съседство (поради многократни обири). Та на него, освен всичко друго, се чуват и разни "космически" звуци. Примерно брума на 50 Hz от електрическата мрежа, пукания при включване на електрически контакти, при мълнии и други искрови източници, музика от радиа, а и един странен за мен звук. Звучи на периоди - ррррррррр пауза рррррррррр пауза ррррррррр и т. н. Предполагам са някакви пикови (правоъгълни) сигнали или някакво далечно искрене. Не съм правил статистика, но май са само нощем. При записа имах късмет и точно в средата му този сигнал изчезна и остана само фона 50 Hz и накрая преминаващ камион. Първоначално се чува най-ясно, защото държах с ръка записващото устройство непосредствено до високоговорителя, после на една трета от записа сложих устройството на пода.
Мисля си да не би това ррррр ррррр ррррр да са затихващи трептения от Тесла трансформатор. Ако някой знае какво излъчва този сигнал, нека каже.