Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
НАПРАВИ СИ САМ - МАГНИТНА ТУРБИНА
Иван БГ:
Здравейте,
за да се получи въртеливо движение трябва да се анализира един оборот т.е. 360 градуса. В зададената тема участват 5 броя магнити. Два броя са в статора изместени на 180 градуса. И три броя в ротора изместени с 120 градуса. Всеки един магнит представлява два равно противоположни вектора, но в случая векторите трябва да се смятат като функция на скалар. Уравненията за окръжност се разглеждат в два варианта. Параметрични уравнения и векторни уравнения. С тези уравнения се доказва дали модела ще се върти, как ще се върти и каква е неговата мощност.
Всичко друго е стъкмистика. Джиткаш насам джиткаш натам и си вярваш че можеш да излъжеш природата.
Няма да стане! Всяко едно действие трябва да има своя математически изказ. В случая за един оборот в контакт влизат (3*2=6) което прави 60 гр. от оборота т.е. Стъпката е равна на 60 гр и се състои от два вектора равно противоположни от 30 гр. Смятайте. Това е!
Който е разбрал, разбрал! :P :P :P
Другите ако искат да чакат финала, дано тогава да разберат за какво става дума. :o
Продължавам по темата.
1. 3-то ниво с монтирани пружинки, които ще държат статора
2. Палец който ще определя посоката 0-180 гр. Залепва се във вътрешният отвор на статичният магнит.
3. Статичният магнит - гръб + алуминиев пръстен с праг, за да се вкарат пружинките.
4. Статичен магнит гръб с ал. пръстен + водещ палец
За сега това е! Утре продължавам.
Бъдете!
Иван
fade:
Моите уважения колега. Чистосърдечно ще си призная, че Ви смятах за "fruit cake" в самото начало, но след последните Ви постове и виждайки как се оформя "нещото", си променям постепенно мнението. Доста отдавна не бях чел във форума, макар, че постоянно имам отворен таб в браузъра. Мисля си, че всичко разбрах, разбрах и идеята, и инженерните решения. Със сигурност ще работи с външно подадена енергия и ще се върти! За съжаление не съм сигурен дали с ексцентриковият механизъм, с който най-вероятно замисляте да управлявате статора в последствие, ще получите някакво самозадвижване. Всъщност не знам каква е идеята Ви за механично задвижване, така, че ще се въздържа от коментари. Лично аз се занимавам от известно време с магнити във връзка с работата ми и дори имам проектирана магнитна предавка с редукция и много високо насищане с въртящ момент, но нещо с финансирането нещата не вървят и засега направата на прототип e замразена.
П.П. Забравих да питам, какво разбирате под скалар? Резултантната големина на силата на РМП която се променя във времето ли?
П.П.П. Направи ми впечатление, че май магнитната верига не е затворена по намотките на "генераторчето"! Има ли такова нещо, и ако е умишлено оставено така, каква е причината за свалянето на КПД на генераторчето с може би повече от 50% (според скромният ми опит)?
Иван БГ:
Здравейте,
благодаря Ви г-н fade за позитивният пост, това е нещо рядко в този форум, и за да бъда по-точен в тази тема. Аз разбирам че хората искат да видят финала, но все пак аз контактувам с хората които работят по темата и не мога да препускам, но така или иначе вече сме към финала. Грубата част вече е направена, даже залепих магнитите на ротора. Публикувам го по-долу. Вие може би питате за бобините които са под ротора и защо не са свързани, ами как да ви кажа, аз не разбирам от тоци, дадох го на един приятел с който работя. Той ги свърза и има ток при най-малкото завъртане на ротора. Сега предстои тестването за определяне колко милиметра ще бъде изместването на статора. Аз знам кога да се измести, но колко това не знам. Намалих свода на магнитите, ако и 8 мм е голям свод, ще трябва да ги правя наново. може би 6 мм или 5мм. Лошото в случая че устройството което измества статора се монтира във вътрешния отвор а той е само 32 мм. и съм ограничен за това изместване. Имам и външен вариант, но тук използвам пружинки за да виси във въздуха магнита и те пречат да го монтирам . Но ще видим.
Имам една идея, малко е шантава. Ще използвам бобини при тестването от телефон, какво ще стане не знам, да му мисли телефонната компания. От тук нататък вече и на мен ми е интересно.
Още веднъж Ви благодаря.
Бъдете!
Иван
ПП. За първото запитване ще ви отговоря утре, нещата са на компютъра в работата ми.
prp:
Според мен е възможно да се получи "магнитна турбина" но не като се мъчиш да излъжеш природата както пише Иван а като разположиш магнитите в статора така, че да се получи момент към ротора това е единствения начин и е възможно според мен чакам едни магнити съм поръчал и като ги получа започвам да експериментирам.
fade:
--- Цитат на: Иван БГ в Март 23, 2014, 04:09:54 pm ---...
Вие може би питате за бобините които са под ротора и защо не са свързани, ами как да ви кажа, аз не разбирам от тоци, дадох го на един приятел с който работя. Той ги свърза и има ток при най-малкото завъртане на ротора. Сега предстои тестването за определяне колко милиметра ще бъде изместването на статора.
...
Бъдете!
Иван
ПП. За първото запитване ще ви отговоря утре, нещата са на компютъра в работата ми.
--- Край на цитат ---
Здравейте, нямах предвид, електрическото свързване на бобините! Там нещата са лесни, стига да се знаят какви са магнитите, които използвате за генератора, колко полюсни двойки имат и в каква посока са намагнитени.
По скоро имах предвид магнитната верига! Примерно, ако магнитите Ви са намагнитени в аксиална посока (както предполагам, че са), би трябвало под намотките (от другата страна на магнитите) да имате метална плоча от армко желязо или поне ниско въглеродна стомана за да затворите магнитните вериги на полюсните двойки. В противен случай, полето Ви се разсейва в среда с голямо магнитно съпротивление и напрегнатостта му спада наполовина, ако не и повече. Този спад в напрегнатостта на магнитното поле е свързан с големи загуби на магнитна индукция в бобините, и това би довело до драстично падане на КПД на генератора. А електродвижещо напрежение по принцип в бобините винаги ще има, стига да има някакво движение. С тази метална плоча или без нея, това не променя законите на електродинамиката. В тази наука макар и да има приети доста закони на базата на експерименти без да има ясна престава за природата на явленията, смея да твърдя, че тези закони с голяма точност описват, явленията. Та нали всъщност цялата наука за електрическите машини лежи върху тези закони и ние ги ползваме всеки ден и правим нови машини които работят!
Успех
П.П. За любознателните закачам едно файлче което е опит да се обясни парадокса на трансформатора. Както и прави едно смело предположение че всъщност понятието поле е безсмислено. Тя съвпада точно с размислите на ИванБГ относно обясненията на магнетизма по скоро като потенциал, а не като имагинерното математическо понятие "поле"
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия