Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори

НАПРАВИ СИ САМ - МАГНИТНА ТУРБИНА

<< < (38/232) > >>

Иван БГ:
Здравейте,
не нямам нищо под бобините, честно да ви кажа достраша ме. Какъвто и материал да сложа под тях ще повлияе като спирачка на магнитите който ги възбуждат, а те са нео-магнити  4 бр. с N+S, аксиално намагнитени. Виж  отговор-159. Знам че се губи повече от 50% от КПД на бубините, но в случая това няма значение. Това е опитен образец и нищо повече, важно е КПД да е >0.
А що се отнася до начина по който изчислявам РМП за мен това не е някаква имагинерна величина, а реална взаимозависимост  която ми дава възможност да знам при всеки градус от въртенето какво е съотношението между магнитите.
Помествам събраната платформа на статора. Сега трябва да видя как се движи и да лепя магнитите на него.
Бъдете!
Иван

fade:
Затварящ магнитното поле магнитопровод, ще повлияе като спирачка, само ако  магнитното поле се движи спрямо него или се променя във времето (т.н. токове на Фуко), ако няма движение или промяна на магнитното поле спрямо магнитопровода, не трябва да имате подобни опасения.
Искам да кажа, че плочата под него трябва да се движи заедно с магнитите (т.е. да са на една ос), а плочата на намотките трябва да е неподвижна. Почти всички магнитни вериги на двигатели на античните 5" флопита са направени на този принцип.

--- Цитат ---А що се отнася до начина по който изчислявам РМП за мен това не е някаква имагинерна величина, а реална взаимозависимост  която ми дава възможност да знам при всеки градус от въртенето какво е съотношението между магнитите.
--- Край на цитат ---
Предполагам че съдите за него предполагайки  каква е посоката като вектор и измервайки силата като скалар с която си взаимодействат магнитите. Правите всичко това на стенда, за един магнит на ротора и след това умножавайки по 3 (тъй като е "три-бутална" турбина). След това би трябвало да направите един баланс на силите и моментите, и да разберете колко е резултантният въртящ момент. Така бихте могли да изчислите дали полученият въртящ момент е достатъчен за самозадвижване, знаейки съпротивителните сили на триене в механизма който ще прави осцилиращото устройство. Теоретично изглежда просто, но ще видим дали практически няма да се окаже, че изпускаме нещо на етап теория.  ;)
Оставам чисто инженерно заинтригуван от системата и искрено се надявам като механични инженери да не бъркаме нещо.
Кой каквото си иска да приказва, не е необходимо това нещо да прави ток. Дори само да се самозадвижва, това би означавало, че има някаква фундаментална грешка в разбиранията за магнетизма, които не са отчетени в съвременната електродинамика.

Иван БГ:
Здравейте,
да ви кажа честно и да объркам нещо, няма да ми е за първи път. Вярно е, че няма значение дали ще има ток или не, по е важно да се върти, но все пак е гот нали?
Лошото с случая, че използвам готово двигателче на което оста му е само 11 мм. какво по-напред да събера на нея. Магнита ли, бубините ли, или диска с нео-магнитите, но избрах по-малкото зло. Двигателчето има двойни лагери, а това обира натиска, който се получава върху лагерите. Иначе трябва да използвам още един магнит. Другия натиск който е при статора го обирам с магнита който служи като подложка. Така махам сачменият пръстен виж отг#134 и премахвам триенето.
С форматирането на половината магнит аз реално съм избрал посоката. От тук нататък векторите на всеки магнит на ротора А,В и С се изменя в зависимост от изменението на независимата среда с която контактуват т.е. магнитите А и В на статора. Приемам че променящите се вектори а,в,и с са векторни функции на скаларните аргументи  (ta) и (tb). В случая при измененията на скаларните аргументи, имаме и изменения на векторите на ротора и по големина и по посока и имаме възможност да ги изчислим. Това ни дава възможност да знаем какво става между тях. Разбира се има и още неизвестни но ще ги решаваме в крачка.
Бъдете!
Иван

Иван БГ:
Здравейте г-н fade,
вече втори ден чета материала и в момента нямам думи с които да ви благодаря за неговото поместване.
БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ!
Основната причина да се включа в този форум е грешният подход който има в разглеждането на магнитното взаимодействие. Още от третият си пост в "Тема за размисъл" от 06.06.13 в отговор #49 аз описвам основният принцип по който работя и по който трябва да се работи, за да се получат някакви резултати. С всеки пост разяснявам какво представлява това векторно взаимодействие и вече не знаех какво да мисля. Десет месеца нищо. И досега продължава да се твърди че това е велико неведение за посоката в която се върви, че не е подсказан какъв е принципа на въртене, но както и да е. Да не продължавам повече, че току виж са ме изгонили от форума. Сега има светлина в тунела. Този материал осмисли по някакъв начин обидите който трябваше да понеса.
БЛАГОДАРЯ ВИ !!!
Бъдете!
Иван

Иван БГ:
Здравейте,
г-н fade забравих да ви кажа, че в поста ви от 24.03 когато тълкувате метода ми на работа Вие сте близо 90% до истината. При мен работата спря да буксува след направата на стенда. Аз вече знаех къде отиват, защо отиват, но не знаех с колко. cos от еди колко си  градуса работеше, но този (cos) колко килограма представлява това не можех да знам. Защото към това се прибавяше и дебелината на магнитната възглавница (отстоянието между двете полета), а една десета от мм. при феро-магнитите е равна на 0.95 кг. Трябваше да измисля нещо което да измерва ъгловият момент. Този стенд претърпя десетки преработки, даже и в момента отново го преработвам.
Помествам снимка с монтираният статор. Закачен е на пружинките, отдолу е подпиращият магнит. Трябва да се залепят магнитите и да се настроят двете магнитни възглавници. След това се монтира електрониката, с която ще измерим с колко милиметра трябва да е изместването, за да изработим устройството което ще осъществи това изместване. В момента двете платформи на статора и ротора са готови.
Бъдете!
Иван

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия