Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
НАПРАВИ СИ САМ - МАГНИТНА ТУРБИНА
Иван БГ:
Здравейте,
от днес започвам да работя само по магнитните полета. Заснех ротора. Сложих над него прозрачно фолио и посипах стружки. Забележете как в средата над нео-магнита се получава ивица където няма стружки. Това значи че форматирането е изпълнило предназначението. Около нео-магнитите също няма, това е така наречената от HJ "магнитна пропаст". Явление което за мен е необяснимо на този етап. По феро-магнита също полепват стружки, но по средата между двата нео-магнита има лека празнина, което е доказателство за векторното смятане. Помествам етапите през който се минава за създаване на ротора. Остава само дизайна и оптичните пътеки за сензорите.
Бъдете!
Иван
fade:
Нямах много време тези дни за форума, но сега прегледах какво се е написало и... естествено имам няколко въпроса, допълнения, разяснения... нека всеки четящ в темата да ги тълкува както намери за добре. А надявам се колегата Иван БГ да не ги приеме като заяждания или обиди. Просто искам да обменя опит и да проверя също и своите знания.
--- Цитат на: Иван БГ в Март 27, 2014, 12:29:03 pm ---...
Сложих над него прозрачно фолио и посипах стружки. Забележете как в средата над нео-магнита се получава ивица където няма стружки. Това значи че форматирането е изпълнило предназначението.
--- Край на цитат ---
Много важно е на къде са насочени стружките, тъй като това дава представа как са ориентирани магнитните силови линии. За съжаление от тези снимки с ниска резолюция това не може да се разбере, а според мен това е много важно (поне за мен). Единствената информация която може да се получи от тези снимки е за приблизителната конфигурация и наситеност на магнитните силови линии. Обикновенно аз ползвам феромагнитни стружки с приблизително еднаква големина. Ако се ползват стружки които са смесени (произволни голмини т.е. не са сепарирани) картината е леко неясна.
Бялата ивица която се появява в средата на неодимовите магнити според мен се нарича "стена на Блох" и съществува при всички магнити! Вие правили ли сте подобна картина на магнит който не е "форматиран"? Моля ако имате неформатиран магнит да проверите тезата ми и ако аз съм в грешка ще се извиня. Разбира се магнита трябва да е намагнитизиран в същата посока като тези които сте използвал в проекта. Ако магнита е намагнитизиран в аксиална посока тази стена на Блох е на съвсем друго място. Тя е пояс който опасва целият магнит странично, и вие с хартия и стружки няма как да я видите или покажете.
--- Цитат на: Иван БГ в Март 27, 2014, 12:29:03 pm --- Около нео-магнитите също няма, това е така наречената от HJ "магнитна пропаст". Явление което за мен е необяснимо на този етап.
--- Край на цитат ---
Не знам защо наричат това място в което няма магнитни силови линии пропаст. Още повече пък, от къде на къде ще е на името на Howard Johnson... мисля, че няма значение това, някой го наричат "яма на Николаев" ;)
Всъщност си е съвсем нормално явление ако ме пита някой мене. Имаме взаимодействие на два магнита (неодимовият и феритният) естествено е да има изкривяване на магнитните силови линии и на двата магнита и в следствие на това взаимодействие на тяхно място остава зона в която концентрацията им е много малка и недостатъчна да задържи стружките които пък са притеглени от зоните с по гъсто разположени магнитни силови линии. Също като в стената (границата) на Блох, където дори, може да се очаква, че няма магнитни силови линии.
Мисля, че в картината има нещо друго по-интересно. Ясно се вижда резултатът от форматирането "пропастта" пред форматираният участък (входа) на магнита е много по малка от колкото тази в неформатираният участък (изхода)... Поне аз това виждам. :)
--- Цитат на: Иван БГ в Март 27, 2014, 12:29:03 pm ---По феро-магнита също полепват стружки, но по средата между двата нео-магнита има лека празнина, което е доказателство за векторното смятане. Помествам етапите през който се минава за създаване на ротора. Остава само дизайна и оптичните пътеки за сензорите.
Бъдете!
Иван
--- Край на цитат ---
Ето тук ми е много важна посоката в която са ориентирани тези стружки за да разбера формата на полето. Всички си представят едва ли не полето като двуизмерен обект. Всъщност изобщо не е така и тази му особеност често може да играе важна роля при сложни магнитни вериги каквато явно имаме в случая.
Накрая няколко общи въпроса:
1. Защо се появиха малките магнити по вътрешният диаметър?
2. В каква посока е тяхната намагнитеност?
3. Защо е нужно това разстояние между двата магнита (малкият и големият) в радиална посока?
Имам и още въпроси, но нека не прекалявам, че може да стане досадно и да се изтълкува погрешно.
Оставам силно заинтригуван от крайният резултат и въртящият момент на подобно устройство...
Иван БГ:
Здравейте,
много е дълъг поста ви.
1. всички магнити който използвам са стандартни. Неото са от хард-дискове, а ферото ги купих намагнитени.
Моята цел е:
Някой да направи реплика на този турбина, а не да се правя на... не знам какво си!
Затова работя с магнити и инструменти, които предполагам, че може да намерите. Така да се каже всичко е стандартно.
2. А що се отнася до "стена на Блох", аз отдавна съм се справил с този проблем. Виж снимките по-долу. Вече съм ги помествал 3 пъти. Помествам ги пак, макар да нямат пряко отношение към този проект.
Това sса вече сложни магнитни вериги!
3 Защо се появиха малките магнити. Имаше място, защо да не го използвам. Всичко това е описано в отговор # 178 от темата. Идеалният вариант за този размер броят на магнитите по радиуса трябва да са три по 5мм. височина и разстояние между тях 2.5мм.
4. Те са намагнитени като големите - аксиално. Всичките са с едноименен полюс.
5. Защо е нужно разстоянието - За да има място къде да премине ротора.
Бъдете!
Иван
fade:
Аз се извинявам за дългият пост, обаче понеже някой работи на мен лично не ми се връзват и затова питам. Предполагам че това ще бъде от полза за хората които репликират устройството, пък и доколкото си спомням Вие настоявахте да питаме... ами аз това и правя.
Тъй като знам какви са магнитите в твърдите дискове (понеже знам как работи задвижването на главите) и с колко полюса са, някои от нещата, които казвате не съвпадат с това, което се вижда на картинката със стружките затова и питам.
Казвате аксиално намагнитени, така е но магнита от задвижването на главите на диска има два магнитни полюса.
Така би трябвало да изглежда в поглед отстрани :
А формата на силовите линии на двете двойки изглежда някак си така:
Ясно се вижда стената на Блох между двата съседни полюса.
Тъй като погледнах Вашият пост #178 видях че малките магнитчета (по вътрешният диаметър) са срязани, от по-голям магнит, следователно в тях е останала само едната полюсна двойка.
Изобщо, какви магнити са използвани двуполюсни или четириполюсни?
Значи ако не бъркам нещо в логиката по външният кръг имаме 6 полюсни двойки ориентирани аксиално, а във вътрешният кръг имаме 3 полюсни двойки ориентирани аксиално. Мисля, че това се вижда ясно и на публикуваната от вас снимка със стружки за индикация на конфигурацията на полюсните накрайници. Сега кой е Северен и кой Южен не може да се разбере. Примерно, като имаме предвид че ползвате за магнитопровод, феритен магнит, вътрешните магнити не може да са обърнати. Обаче силните външни четириполюсни неодимови магнити като нищо може да са обърнати. След като се вгледах отново по внимателно, ми направи впечатление че външният четириполюсен магнит е обърнат ако примерно другите два вървят S/N, S/N той е N/S по посока на часовниковата стрелка. На това ме навежда мисълта че така наречената от вас HJ "магнитна пропаст" на този магнит който се намира на да кажем 7 часа по посока на часовниковата стрелка е по голяма във входящата си страна. Само за сравнение на останалите магнити входящата страна е с по малка HJ магнитна пропаст.
Нямам претенции да разбирам на 100% какво се случва, но това са неща които направо ми вадят очите. Според мен въпросът с посоката на магнитите е нещо важно а не виждам никъде да се дава никаква ориентир кой магнит с кой полюс накъде сочи - единствената информация е че всичко работи на "отблъскване".
Не разбирам защо колегите които репликират устройството не задават въпроси. Може би тече някаква комуникация на лични. Ако е така нямам нищо против.
Ако прецените че прекалявам с критиките или въпросите... съжалявам, но наистина ми трябват някой логични обяснения на процесите.
П.П. За междината между двата магнита в радиална посока го разбрах :) Явно не съм чак толко зле ;)
Иван БГ:
Здравейте,
аз съм готов да отговарям на всички въпроси по този проект, стига да са в синхрон с етапа, в който се намираме!
Вие питате за нещо което съм разглеждал в отговор #45, 51, 57, 60, 89, 107, 126.
Отговор # 119 - как се смята.
Отговор # 124 - начин на въртене.
Отговор # 126 - метод на въртене.
Отговор # 169 - формули.
Отговор # 178 - защо станаха два магнита радиално.
Аз разбирам, че вие гледате да си спестите от времето, но по този начин отнемате от моето.
ВСИЧКИ МАГНИТИ СА ЕДНОИМЕННИ.
А що се отнася за стените които се получават по средата на големите магнити, между другото тях ги има и на малките, те се получават благодарение на форматирането. Това не е стената на Блох, но може да се кръсти "стената на Иван", или по-добре "стената на Иван-глупака". Защото само един ГЛУПАК може да започне такава тема и то във форум изпълнен с такъв позитивизъм, такъв позитивизъм, че просто нямам думи.
Публикувам следващият етап на ротора. Отстоянието между магнитите е запълнено с кит за кола. Изравнено е. Отгоре съм залепил прозрачно фолио, за да се виждат магнитите, когато залепвам светло-отразяващите пътеки. Те ще регулират коя бобина, кога трябва да дърпа. Трябва да се знае с колко милиметра ще се измести статора, за да се получи въртеливото движение. Днес ще форматирам магнитите на статора.
Бъдете!
Иван
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия