Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори

НАПРАВИ СИ САМ - МАГНИТНА ТУРБИНА

<< < (42/232) > >>

fade:
Страхувам се че не разбирам точно за кой ефект говорите. :(
Знам само, че подобно окачване е реализирано за лещата в главата за четене на едно CD. Но там всъщност е търсен съвсем друг ефект, а и лещата е извънредно лека и цялата система е много елегантна и адаптируема. С нея се постига ниво на контрол при фокусирането от няколко микрона и изключителна динамика. Също така на подобен принцип е окачена и оптиката на много от камерите които имат оптическо приближение в мобилните телефони, но там се гони преместване не в равнината в която лежи лещата а перпендикулярно на нея.
Съжалявам но аз така и не разбрах причината да се откажете от аксиалният търкалящ лагер, който мисля бяхте публикували в някой от постовете Ви в началото. Не е ли по добре да се опитвате да държите в неутрално положение мембраната, посредством двата електромагнита и да управлявате разбалансирвайки това неутрално положение в съответната посока? Слагането на допълнителни пружини, няма ли да увеличи силата а от там и енергията която Ви е необходима за да местите мембраната около неутралното и нулево положение?
Надявам се да не приемате въпросите ми като заяждане. Въпреки картинките които давате и обясненията има някой решения които все още са ми малко мъгливи. :)  :-[

Иван БГ:
Здравейте fade,
моля Ви, разбирам кога е заяждане, кога е неразбиране, кога е ей така да си запълва времето и да се прави на интересен. Така че Вие говорите и виждате много точно! Приятно е да се общува по този начин, защото само така могат нещата да се задвижат, колкото и невъзможно да изглежда това. Сега за модела.
Аз имам един принцип. Винаги правя нещо ново независимо, че даденото нещо вече е отработено. Така че не съм се отказал от аксиалния лагер, той е в джоба ми така да се каже, но искам да пробвам нещо друго. Ако стане добре, ако не стане слагам лагера. Аз и затова го публикувах, за да се знае че има и такъв вариант. С една дума усложнявам си работата!
Бъдете!
Иван 

Иван БГ:
Здравейте,
отново съм на линия. да ви кажа тези два дни не бяха толкова успешни. Не мога да кажа че са провал, но имаше доста изненади. Първо пружинките. Тези който бях взел от пишещата машина се оказаха много меки. Магнитната възглавница едва беше стигнала 10 мм. и статорния магнит вече се беше залепил за подпиращият магнит. Независимо че са малки нео-магнитите са в пъти по силни и трябва да се помогне по някакъв начин с пружинките. А тези който купих са толкова силни, че за нищо не стават. Сега ще ги измеря на опън и ще търся нещо по средата.
Г-н fade, поисках да си помогна с аксиалния лагер, но направих грешка че го вързах за статора, трябваше да го монтирам на магнита-подложка, или за водещият улей, защото тежината му влияе на отблъскването, пък и долният магнит също го дърпа. Така нямам реална представа къде , какво и как.
Накрая все пак успях да достигна МВ около 5-6 мм. но все още статора не е започнал да трепери, а така трябва.
Публикувам готовите ротор и статор с подложките и завършения статор.
Бъдете
Иван

Иван БГ:
Здравейте,
намерих пружинки, мисля че станаха, но трябва да им намаля броя защото са много стегнати. Сега са 10 бр, ще ги намаля на 6 бр. Трябва да се намали и височината на обтягащото болтче, защото пружинките не са успоредни на платформата. След като направя тези поправки слагам електро-магнитите. Всичко това е важно, защото трябва да се знае точно на каква височина ще бъде статора, за да може на тази височина да бъде и електро-магнита. Ако се вгледате в горните снимки на статора ще забележите че има две издатини на борда, това са болтчета който притискат малка ламаринка от пермалой, от другата страна има също. Дано изместването не е много голямо защото при този вътрешен диаметър на магнита аз мога да постигна максимум механично изместване от 3 мм до 3.5мм. Но то ще се покаже.
Бъдете!
Иван

Иван БГ:
Здравейте,
 пружинките са 6 бр.по 60 гр една от друга. Мисля че стигат. Трябва да се види как ще се държат при изместването и тогава ще се поправя, ако е нужно. Поставих и двата електромагнита, който ще изместят статора по схемата спомената по-рано. Оста им е на винт, за да може съвсем точно да се измери с колко милиметра трябва да се измести статора за да има въртеливо движение. Ако тези електромагнити са малки ще ги заменя с по-мощни. Важното е да стане.
Бъдете!
Иван

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия