Алтернативни енергоизточници > Електромагнитни и импулсни мотори И генератори
Разработките на CLaNZeRS
Maistora52:
Въпроса ти е оправдан, Velektra. На този етап е важно да се постигне правилното ускоряване. Дискът сам по себе си ще тежи доста, като може да се добави допълнително и маховичен диск. Изкуственото намаляване на оборотите на диска няма да се изпълнява от соленоида, той просто ще бъде изключван автоматично (няма да му се подават импулси). Спиране на въртенето ще е механично - феродови челюсти и спирачен диск. А може да се вгради и магнитна спирачка - просто още два диска с магнити, и отпада и триенето при спиране.
Идеята е целият този модул (диска с магнити) да върти няколко други диска с магнити, които ще индуцират ток в бобини (вариант VAWT)
С твърдението си, че с два малки соленоида и диск с магнити между тях, мога да задвижа генератор, с който да захранвам И соленоидите и захранване на акумулатори и пр. уреди ми окачва въжето на шията АВТОМАТИЧНО!!! ::) ::) ::)
Обаче аз съм 8) 8) 8)
;D ;D ;D
Velektra:
--- Цитат на: Maistora52 в Декември 06, 2013, 10:00:41 pm ---Двигателния (магнитния) диск следва зададената от соленоида честота. На половин оборот на диска имам един ход на соленоида. Обратният ход се изпълнява от насрещния соленоид - на 180 градуса от първия.
Точно затова е зора да се изнамери точната простичка (без ОУ и пр. чипове) схема, която да подава импулси с определяна чрез потенциометър честота.
--- Край на цитат ---
На твоя клип се вижда как актюаторния магнит плавно се движи нагоре-надолу като следва подредбата на магнитите на двигателния диск. Затова според мен на соленоида не трябва да се подават резки (правоъгълни) импусли, защото така рязко ще се движи и актюаторния магнит и не зная как ще го следват магнитите от двигателния???
Maistora52:
Точно в това е "хватката"... Трябва да са възможно най-правоъгълни импулсите, та да има "щрак" и след половин оборот - отсрещния соленоид - "щрак" и тръгваме с песен и облени в светлина!!!
Може и по-плавно, но когато дискът направи два-три оборота, това "плавно" е загуба на време...
Може да се пресмята с формули, при какви обороти, каква честота на импулсите, каква да е синусоидата... но на мен опитите ми показаха всичко, което сега обяснявам...
А плавността на ръцете (на клипа) е такава, защото те са човешки. Ако можех щях и аз да "щракам"
Velektra:
Майсторе, да не би да говорим за различни конструкции. Нали става въпрос за тази от пост1 на "Тема за размисъл"? Където магнитите на двигателния диск са подредени като спирала. Там актюаторния диск се движеше плавно от ексцентрик закрепен на него и двигателния диск. Така актюаторния магнит следваше кривата по която са подредени магнитите на двигателния диск и ги буташе. Сега като щракне рязко нагоре и надолу, как ще ги бута?
mi68:
Здравейте,
Доколкото разбиран предавката трябва да е едно към две. За избягване на предавката трябва електрониката да удвоява честота т.е. трябва параметричен резонанс. Просто аналогово решение, до 10 транзистора, предлагам. RC генератор с мост на Вин в диапазон 1-100Хц. Еднопътноизправяне на синусоидалния сигнал, минава през ограничител и формира правоъгълен импулс. Двупътноизправяне с грец и формиране на правоъгълни импулси с удвоена честота.
Удвоената честота се подава към електромагнита на котвата, понижената честота се подава към електромагнита на диска
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия