Алтернативни енергоизточници > Магнитни мотори/генератори
Униполярен генератор на Фарадей
ventsy74:
Ами кой да знае, че съпротивлението на земята било толкова малко. Той затова Тесла се опитал да елеминира и втория проводник та да му е "густо* на Дж. П Морган😉. И на онези произвеждащи кабеляци.
Радико сподели какви опити си правил със фарадеевия диск.
Радико:
Бях направил един такъв диск използвах магнит от молровълнова фурна от магнетрона. Значи със залепен за диска магнит не успях да го завъртя много бързо защото не успях да закрепя магнита достатъчно балансирано, но пак даваше някакво напрежение и някакъв ток на късо. Както казах и по горе най интересното беше, че и при липса на магнит пак се получаваше напрежение и съответния ток на късо. Не помня точно колко но милиампери при всички експерименти най вече поради не особенно добрия контакт на импровизираните четки. Мисля някой ден зимата да се върна отново към този експеримент. Ако не ме изпревариш де.
ventsy74:
В главата ми се въртят много идей за тоз диск.
Една от тях,ако успея да докарам някакъв ток от него е да навържа още поне два диска на една ос и да ги вържа последователно, като батерий. Разбира се на три отделни оси със някакъв гъвкав изолатор между осите.
Имаш ли идея как се е появил тока без магнитите при теб?
Chokoch:
--- Цитат на: Радико в Септември 18, 2019, 05:21:29 pm --- Значи със залепен за диска магнит не успях да го завъртя много бързо защото не успях да закрепя магнита достатъчно балансирано, .... и някакъв ток на късо.. Ако не ме изпревариш де.
--- Край на цитат ---
Радико много се кефя на твоите опити направо къртят, как успяваш незнам. Едва ли някой може да те изпревари,
не се безпокой, така или иначе ще се чака.
Ти само си нареди нещата и бъди прецизен.
Радико:
Значи тогава го коментирахме този ефект във форума и до колкото си спомням ми68 измъкна от някъде една вехта теория от преди стотина години, че центробежните сили изтласквали свободните електрони към периферията на диска. Склонен съм да я приема за достоверна защото е напълно логична. Не я приемам на 100% но къде 90 да.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия