Поздравления за първия пост на lz2sdc
“The Primer Fields” наистина е интересен материал. Гледах го преди около година. Жалко, че си останаха само първите три части... Авторът на теорията за куполообразните електромагнитни полета - Дейвид ЛаПойнт - първоначално смяташе да качи всичките седем части, но впоследствие каза, че са му възникнали неотложни ангажименти - уж по работа около новите му патенти. Останалите видеоматериали се очакваше да бъдат и най-интересните, разкривайки принципи на работа на устройство/устройства за СЕ, основаващи се на тази теория. Е, след малко повече от година все още няма никаква информация от ЛаПойнт, няма ги и чаканите от много хора останали видеоматериали.
Тук, във форума, също има тема за тези филмчета:
http://mazeto.net/index.php?topic=8475.0Да се върнем към експериментите.
Преди малко направих експеримента с магнитите, но изглежда не влияят на дъгите. Все едно съм сложил парче желязо, а не два долепени яки неодимови магнита. Може би е така, защото плътността на тока тук е много малка, на практика нищожна, или пък заради високата честота. Но от друга страна от разни клипчета съм гледал изкривяване на слаба високоволтова дъга от магнити. Може би тока трябва да е изправен, за да се влияе от магнитното поле? Това също може да се провери.
Добре е да се отбележи, че при такива високи напрежения и честоти границите между проводник и диелектрик силно се размиват. Сложих магнитите върху пластмасова капачка, поставена на пластмасова кутия. Въпреки това (както се вижда от снимките) преминават заряди към пластмасата, стремейки се всячески да се заземят. Като хвана кутията с ръка, между пръстите и пластмасата се появява синьо-лилаво сияние. Магнитите тук действат просто като обикновен метал, през който електричеството предпочита да се заземи. Не се вижда изкривяване или силови линии. На двете снимки магнитите са с различни полюси нагоре, без видими разлики в поведението.
Гледам mi68 е пуснал пост за електретите, което е супер. Трябва да се разгледа и тази страна. Най-вече поради това, че все още има объркване относно това къде се съхраняват зарядите в един кондензатор. Казвал съм го и преди и пак ще го повторя:
Зарядите в един кондензатор не се задържат в плочите, а в диелектрика между тях. Това нещо е изключително важно и трябва да се знае, ако искаме да вървим напред. Метала не може да задържа заряди, те само преминават през него. Той е само един вид катализатор, ако мога така да се изразя. Никакви метални плочи или сфери не задържат заряд. Това е само илюзия. Зарядът се задържа в диелектричното пространство около метала. Независимо дали е някаква пластмаса или въздух, вакуум и т.н. Може да се обобщи, че
есенцията на заряда се задържа по-скоро в ефира в непосредствена близост до метала. И електретите го доказват. Електретът е аналог на магнита, но в електростатичен вариант. Електрет се прави чрез потапяне на два електрода под формата на плочи в определена разтопена смес от диелектрици (най-често няколко вида восък). По време на стягането на восъка на плочите се подава високо напрежение, което се задържа във восъка (а не в плочите). След втвърдяване на восъка и премахване на захранващото напрежение, електретът вече сам може да произвежда електростатични заряди чрез диелектрика (а не чрез плочите). Плочите са само за провеждането му. Махнете диелектрика от един електрет и той ще престане да бъде такъв, останал само по голи плочи, които не вършат работа. Мога да го повтарям още много
, но мисля е достатъчно.
Би било добре да направим опити и с електрети, но ще трябва восък тип “карнауба”, който поне аз така и не успях да открия из българските електронни магазини.