Според мен не е добре да пада фокуса върху парите. Парите не може да са проблем на хората, при положение, че ние сме ги измислили. Ако има проблем, той е в хората и се проявява главно в 2 направления: страх и алчност.
Относно банките, мисля, че е време да се пообразовате в тази сфера и да спрете с глупостите. Банката е просто една услуга. За да разберете банката, то нека аз представлявам една банка. Излизам аз и казвам, че купувам 100 лв. за 105лв., но ще платя след 12 месеца. Вие имате едни спестени 100к лв., които не знаете как да инвестирате или нямате бизнес идея която да развивате и затова ми ги продавате за 105к лв. Така аз вече имам 100к лв. и излизам пред хора, които имат бизнес идеи и им казвам, че продавам 100к лв. за 107к лв. Бизнесмена си прави сметка и смята, че той със 100к лв., ще изкара 130к лв. и затова купува 100к за 107к.
Сега някой ще каже, ехееее, ма то колко им е лесно вземат от тука и дават там, а 2к си е чиста печалба без продукт и услуга. Услугата която се предлага е уравновесяване на риска, като риска в случая е този бизнесмен да не успее да върне 107к, а да речем 80к, които банката е взела от някакъв имот. Това също е грешно схващане, че банките искат да завземат благата. Банката не иска имота, а 107к. Тъй като това са реални неща, банката реално не печели чисто 2к, а да речем дава от тях 1к за да уравновеси тези неуспешни кредити. Ако смятате, че е лесно, то правете същото и тогава ще разберете процеса.
От друга страна е вярно сякаш, че банките заделят за себе си много повече, отколкото е редно, имайки предвид, че тяхната услуга не е много ценна. Това личи от факта, че в централните части на градовете, на най-хубави и оживени места има не друго, а банки. Т.е. банките все пак задържат огромен ресурс, който им позволява да се пъчат пред обществото. Това за мен е лош знак и означава, че банките по принцип може да извършват по-евтини услуги и да предлагат по-добри проценти, но т'ва си е тяхна работа.