Автор Тема: Политиката и политиците ни!  (Прочетена 485173 пъти)

Неактивен RUS

• Сериозно Активен
  • Публикации: 336
  • Трябва ни БЕЗПЛАТНА енергия.
Re: Политиката и политиците ни!
« Отговор #495 -: Юли 08, 2015, 07:40:31 am »
Доларът се печата във Федералния резерв,а еврото в ЕЦБ.
Та питам - кой ще ги спре да печатат още и още както всъщност правят?
Реално на американеца 1 хляб ако му струва 1 долар на него няма да му пука колко
ще струва доларът на международните пазари.По същия начин стоят нещата с еврото.
Всъщност Федералния резерв и ЕЦБ обслужват корпоративните интереси и се надпреварват
как еврото или доларът да бъдат все по-евтини за да са по-конкурентни стоките които произвеждат.
Въобще не им дреме че вашата собственост,спестявания и труд също поевтиняват и всъщност с други думи
така ставате все по-бедни.Печатат или емитират като замаяни все повече и повече чисто новички пари.Следва
инфлация.
След време в един момент се оказва че не ти стигат пари за това или онова,потреблението се намалява и от там
пазара се свива все повече.Корпорациите пък моментално натискат валутите си още по-надолу за да са по-евтини и така
омагьосания кръг се затваря.
Основополагащо начало за Европейския съюз е еврото.Валутния съюз стои в основата на Европа днес.Затова и този съюз
е обречен.Всичко е фалш заедно с всички тези които го подкрепят.
Прочетете за експеримента във Вьоргел:
http://grigorsimov.blog.bg/politika/2011/06/12/lekuvashtata-mosht-na-nespekulativnite-pari-chudoto-ot-gradc.764174
Прочетете и защо в мюсюлманския свят няма криза на доверието и пазарите и що за дзвер е това мюсюлманска банка и има ли то почва у нас:
http://www.dw.com/bg/%D1%89%D0%BE-%D0%B5-%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5/a-15575112

Неактивен Ksurnev

• Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 541
  • Ужасно саркастичен
« Отговор #496 -: Юли 08, 2015, 08:21:35 am »
Има още за четене, случайно попаднах на това. Става въпрос за финансиране на ИДИЛ.

https://bivol.bg/%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%bc%d0%be-%d0%b4%d0%be-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%be%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d1%89-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d1%81.html

А това обяснява доста неща за Гърция. Как големите пари ще оставят толкова много на комшиите?

http://zahariada.blog.bg/novini/2015/07/06/znaete-li-kakvo-stava-v-gyrciia-znaete-li-zashto-kriiat-isti.1374417

Неактивен EDM electronics

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Публикации: 5 005
  • Z - Оркестър Вагнер
« Отговор #497 -: Юли 08, 2015, 09:13:20 am »
EDM, пак всичко което пишеш е вярно, но пак не отговаря конкретно на въпроса?
Не говорим за схемата и механизма на контрола, а за крайния резултат!
Излиза, че бедните държави, са с положителен дефицит и нямат външен дълг?
Няма такава държава без дълг (или почти).

Остава единственият извод - кредиторите са световните олигарси в глобален мащаб!

atos , не са кредитори само световните олигарси. Основните са държавите. Ако всичко се кредитираше само от банки, които печатат безконтролно пари, то финансовата система щеше да рухне почти мигновено. То, че се печатат пари, печатат се, но все пак има един лимит, чрез който да се замаскира това печатане и да се компенсира чрез инфлация. Демек така се краде от суровините, труда и услугите в целия свят, но с мярка.

Независимо, че държавите имат дългове, те си купуват срещу стоки, суровини и услуги конвертируема валута и облигации, за да си гарантират стабилна финансова система. А това се и налага от международните финансови институции. Коя е валутата на резерва в държавите? - долара! Т.е. затова САЩ обвързаха долара с петрола, защото така го обезпечават с чуждата суровина и после го прави търсен за запасяване. При това условие вече, може се печата по малко и пуска в обръщение, ограбвайки тия които търгуват с долари /т.е. всички/, което предизвиква инфлация, същата която ни натрапват в икономическата теория, че била полезна в малки граници.

Примерно нашето вземане от Ирак за около 10 милр. $ на банка ли беше? - не, това са държавни пари. А какво стана с тях, да припомня, че някой лесно забравят? - ми САЩ ни накараха да ги опростим, сякаш те са им дали парите те. Разпоредиха се, като с техни пари. И нашите равнис-мирно, направиха както им казаха.

Друг пример е финансовата криза по ипотечните заеми в САЩ през 2008 г. Тогава държавата тегли външен заем и го даде на банките да не фалират. Парите ги взеха от Китай. А китайците кътат много долари. Не че не можеха да пуснат машината за печат на бързи обороти, но тогава балона ще се пукне, ако се надува много.

Неактивен Аtos

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Публикации: 4 290
  • Мисля, следователно...мисля!
« Отговор #498 -: Юли 08, 2015, 10:43:26 am »
EDM, разбери ме правилно, не пиша, за да споря.
Тези неща ги знаем всички, че световната банкова система контролира всичко.
Някак ми убягва резултатът в края на уравнението - все едно 10 души да си дължат един на друг пари в кръстосани заеми и никой от тях да не е на +...? Как става?
Освен ако не отделят част от тези заеми за някой друг - кой е той?
Като във вица за двете мутри ли - "Въртим тука едни пари..."

Ако е така, би трябвало все няколко държави, освен, че нямат външен дълг, да са в огромен плюс, равен горе - долу на дълговете на останалите държави

Неактивен dymelsoft

• Administrator
  • Стабилен
  • Публикации: 629
  • специалист, не носи на пиене
« Отговор #499 -: Юли 08, 2015, 11:43:10 am »
Атос, схемата е проста. Представи си следното, имаш трима души. Единия човек е свършил услуга на втория, но втория не може да плати и се задължава към първия. Третия човек е свършил пък услуга на втория, но и втория не е заплатил защото няма пари, най-вече поради несъбрани вземания от първия, но поради извършени услуги от третия човек втория също влиза в задължения. Сега става интересно защото пък първия човек прави услуга на третия човек, който също не може да си плати защото не си е получил парите от втория за направените услуги и също влиза в задължения към първия. Тъй като в този триъгълник на задължение всеки от тримата не може да знае за кръстосаните задължения на другите двама, се получава "финансова" тапа. За да се появи решение на тази тапа трябва външна намеса, която знае за задълженията на всеки към всеки и да завърти плащанията с цел анулиране на същите. Само че за да знае тази външна страна задълженията на всеки към всеки същите трябва да бъдат споделени, което няма как да стане. Тук идва банката, която не се интересува от тези задължения, тя просто може да предостави на който и да е от тримата кредит със лихва, чрез който да елиминира този кръг от взаимни дългове, но пък така един или няколко от участниците в кръга се задължават към банката. Схемата е порочна, и превръща всички участници в това длъжници към финансова институция. Извод Атос, всички са длъжници към изцяло финансови структури, които благодарение на този факт си присвояват правото да управляват чрез финансов натиск свободите, благата, ресурсите и т.н. на длъжниците. Нека не забравяме че тези финансови институции са най-вече частни. Напомням, че федералният резерв на САЩ е частна компания.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 024
« Отговор #500 -: Юли 08, 2015, 11:48:13 am »
EDM, разбери ме правилно, не пиша, за да споря.
Тези неща ги знаем всички, че световната банкова система контролира всичко.
Някак ми убягва резултатът в края на уравнението - все едно 10 души да си дължат един на друг пари в кръстосани заеми и никой от тях да не е на +...? Как става?
Освен ако не отделят част от тези заеми за някой друг - кой е той?
Като във вица за двете мутри ли - "Въртим тука едни пари..."

Ако е така, би трябвало все няколко държави, освен, че нямат външен дълг, да са в огромен плюс, равен горе - долу на дълговете на останалите държави
Просто е - вече парите не отговарят на благата. Държавата има нужда от ... от магистрала Струма да речем. Отпечатва 10 млрд лева и с тях плаща на копачите. Те какво ще си купят с тях? Не могат да си купят част от изкопания проход, нали?
И това е в добрия случай - все пак има проход. В лошия парите се печатат и дават за пенсии, заплати на полицаи и друга държавна администрация - неща които не произвеждат нищо срещу тях.

В конкретния случай примерно Германия отпечатва 100 млрд евро срещу които ОБЕЩАВА да предостави стоки на тая стойност, за да запази цената на парите. Дава ги на Гърция. тя ги изпива и изяжда. И в крайна сметка Германия има да произвежда стоки за 100 млрд, за които вече е получила свежо изпечатани банкноти, а Гърция има да дава 100 млрд кеш. Парите ги няма, има само 2 държави които имат дългове...

Неактивен plcsoft

• Стабилен
  • Публикации: 536
« Отговор #501 -: Юли 08, 2015, 01:12:36 pm »
Просто е - вече парите не отговарят на благата.

В конкретния случай примерно Германия отпечатва 100 млрд евро срещу които ОБЕЩАВА да предостави стоки на тая стойност, за да запази цената на парите. Дава ги на Гърция. тя ги изпива и изяжда. И в крайна сметка Германия има да произвежда стоки за 100 млрд, за които вече е получила свежо изпечатани банкноти, а Гърция има да дава 100 млрд кеш. Парите ги няма, има само 2 държави които имат дългове...

Ти пропускаш един много тънък момент в целият кръговрат на парите. А именно че, така дадените пари на еди кой си, отиват в икономиката и в хората. Хората потребяват други стоки и услуги и чрез данъците и лихвите се връщат с 200-300-400% лихва в държавата и банките.От държавата тези пари пак отиват в банките и ЕС институциите, къде косвено, къде директно. Но вече тези пари в оборот са умножени по лихвите и данъците събрани доброзорно. Въпросът е в алчността на банките.Защото те прибират тлъстите лихви и раздават бонуси и комисионни за милиарди. От 2008 година когато настъпи същинската финансова криза до сега, да сте прочели или видели банка която да не е на печалба. Друг е въпроса че, данъците ни отиват за благоденствие на държавният апарат и фирмите който живеят от държавната софра. А знаем че, голяма част от работното време на тези хрантутници минава в безплодно почесване по-интимните части. От там идва голямата злина. Много вожд "страдащи" от мързел и малко индианец изнемогващи от труд. Няма как да прогресира такава система. Никъде!!!!

Неактивен Аtos

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Публикации: 4 290
  • Мисля, следователно...мисля!
« Отговор #502 -: Юли 08, 2015, 03:34:20 pm »
Пак за схемите...те са ни ясни на всички, мисля?

dymelsoft, ами аз какво казвам в крайна сметка, не е ли същото?
Но на по-прост и разбираем език...а и външните дългове не са тайна, че единият да не знае за тези на другия.

Май това е най-вярното!

Всичко прилича на глобална разсипия, която е планирана и се изпълнява с цел облагодетелстване на определени ЛИЦА!

То е както циганин краде 300 метра кабел, струващ 1000 лева, за да изкара 200 от това...
С други думи - когато парите не отговарят на благата, разликите се акумулират под форма на "външни дългове"!
Излиза, че целият свят живее "на кредит" - хахахахаха, колкото смешно, толкова и вярно!
И всичко това - без основен КРЕДИТОР...направо идиотско!

Повече не ми обяснявайте:)
« Последна редакция: Юли 08, 2015, 03:50:36 pm от atos »

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #503 -: Юли 08, 2015, 06:22:02 pm »
... Ти пропускаш един много тънък момент в целият кръговрат на парите. А именно че, така дадените пари на еди кой си, отиват в икономиката и в хората...
A откъде идват парите физически? Кой ги вкарва в обращение? Този момент го пропускаш...
Ако аз имам нужда от 100 лева, трябва или да изработя 100 лева, или да изтегля от моята банкова сметка 100 лева, или да взема заем от 100 лева.

Обаче ако държава със свободна валута й трябват пари - освен тия 3 горни варианта има и още един - да си напечата 100 лева. Така тя нито ще трябва да връща заема, нито трябва да го изработва предварително, нито трябва да го има заделен. Тоест тя "произвежда" едни 100 лева от нищото.
Погледнато по-дълбоко обаче тя не ги произвежда. Ако има 100 банкноти по 100 лева в обръщение и срещу тях 100 комата хляб то един хляб ще струва 100 лева и ще може да се конвертира без проблем. В момента в който държавата отпечата още една банкнота вече няма да има равновесие "1 банкнота = 1 хляб". Някой ще има "черен петър" - банкнота срещу която не може да получи хляб.
Накратко - вкарването на нови банкноти е косвен начин да ти бръкнат в джоба и да вземат стойност от тия банкноти които вече си заработил и  скътал. Без данъци, без такси или увеличение на цените - директно те ограбват без да разбереш.
Второто - този който е отпечатал банкнотата има право да реши къде да я вложи, или на кой да я даде. Има властта да получи блага (и власт) без да ги е изработил. Другите, които притежават банкноти всъщност са изработили това, което държавата ще разпредели без да ги пита.

Затова и държавата не разрешава всеки да си печата собствени банкноти. Няма нищо по-лесно и удобно от това ти да ми изкопаш нивата, а аз да ти дам бележка, че приносителя може да получи 20 кила сирене (или равностойността му в други продукти) от магазина ми. Тази бележка ще е банкнота. Но на държавата това не й харесва - тя иска да има правото да казва за колко ще се разменя моето сирене и кой да може да си го купува.
И с'я да потърсим отговор на въпроса "Кой определя колко евро да има в обръщение (реален кеш и виртуални пари) и кой го печата?" Тоя който го "произвежда" той ще има право да го даде на някого, когото смята за най-симпатичен.
Отделно има една фатка с банките, които са легални печатници на пари. Умножители, като ксероксите, само дето печатат истински банкноти.

Неактивен nizo

• Стабилен
  • Публикации: 751
  • Thoughts become things!
« Отговор #504 -: Юли 08, 2015, 08:13:52 pm »
Според мен не е добре да пада фокуса върху парите. Парите не може да са проблем на хората, при положение, че ние сме ги измислили. Ако има проблем, той е в хората и се проявява главно в 2 направления: страх и алчност.

Относно банките, мисля, че е време да се пообразовате в тази сфера и да спрете с глупостите. Банката е просто една услуга. За да разберете банката, то нека аз представлявам една банка. Излизам аз и казвам, че купувам 100 лв. за 105лв., но ще платя след 12 месеца. Вие имате едни спестени 100к лв., които не знаете как да инвестирате или нямате бизнес идея която да развивате и затова ми ги продавате за 105к лв. Така аз вече имам 100к лв. и излизам пред хора, които имат бизнес идеи и им казвам, че продавам 100к лв. за 107к лв. Бизнесмена си прави сметка и смята, че той със 100к лв., ще изкара 130к лв. и затова купува 100к за 107к.
Сега някой ще каже, ехееее, ма то колко им е лесно вземат от тука и дават там, а 2к си е чиста печалба без продукт и услуга. Услугата която се предлага е уравновесяване на риска, като риска в случая е този бизнесмен да не успее да върне 107к, а да речем 80к, които банката е взела от някакъв имот. Това също е грешно схващане, че банките искат да завземат благата. Банката не иска имота, а 107к. Тъй като това са реални неща, банката реално не печели чисто 2к, а да речем дава от тях 1к за да уравновеси тези неуспешни кредити. Ако смятате, че е лесно, то правете същото и тогава ще разберете процеса.
От друга страна е вярно сякаш, че банките заделят за себе си много повече, отколкото е редно, имайки предвид, че тяхната услуга не е много ценна. Това личи от факта, че в централните части на градовете, на най-хубави и оживени места има не друго, а банки. Т.е. банките все пак задържат огромен ресурс, който им позволява да се пъчат пред обществото. Това за мен е лош знак и означава, че банките по принцип може да извършват по-евтини услуги и да предлагат по-добри проценти, но т'ва си е тяхна работа.

Неактивен RUS

• Сериозно Активен
« Отговор #505 -: Юли 08, 2015, 08:36:59 pm »
Банките нямат нищо общо с реалната икономика,реалното производство и БВП.Няма банка по света която да е произвела и една клечка за зъби.
В този смисъл банката е тумор за реалната икономика защото не произвежда абсолютно нищо но изкуствено задържа голям масив от пари.Накрая се оказва че българските левове са в банките,а държавата и съответно народа нямат пари в наличност.И следва новия заем с който се загробваме с още лихви към външни банки.А всъщност въпросните външни банки имат клонове у нас и изкупуват еврото (от външния заем) от пазара и в резултат се появяват левовете отново в обръщение.Но всичко това е с лихви разбира се.Друг парадокс е че БНБ ( Българска народна банка) предлага левов ресурс с лихви под или около 1 % за търговските банки.Този левов ресурс при такива лихви обаче е достъпен единствено и само за тях (търговските банки) и за никой друг.Ако аз отида в БНБ и поискам заем с лихва на БНБ за деня ще ме натирят като мръсно псе на улицата.И се пита в задачата - абе аджеба какво и е народното тогава на тази банка а?
Както споменах по рано за сравнение мюсюлманските банки са нещо коренно различно.Просто нашите и мюсюлманските банки са антиподи меко казано.

Неактивен nizo

• Стабилен
« Отговор #506 -: Юли 08, 2015, 09:06:09 pm »
Цитат
В този смисъл банката е тумор за реалната икономика защото не произвежда абсолютно нищо но изкуствено задържа голям масив от пари.

RUS, не е така. Как може банката да си позволи да държи паричен ресурс, след като дължи 4-5% на своите депозанти. Не е вярно, че нямали пари хората ... те сами решават да депозират и получават печалба от "продажбата" на своите пари. В банките няма пари и така ТРЯБВА да е. Парите трябва да са в бизнеса. Като дадеш заем, нали парите не са в теб. Всяка банка би фалирала, ако всички хора си поискат парите преди уговорените срокове.
Аз съм против това зомбиране на хората, че сме бедни, заради банките. Банките по принцип не биха съществували, ако хората бяха добри предприемачи. Т.е. като им се освободи ресурс, не да го шльопнат в банката, а да развиват НЕЩО свое.
По разни други логики, за да забогатееш, трябва да се стремиш да живееш на кредит, защото при възникване на инфлация, кредита се погасява сам. Кредита от друга страна е полезен, защото това са едни пари, които ти не си спечелил, но може да ползваш ... стига да имаш идея КАК.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #507 -: Юли 08, 2015, 09:38:28 pm »
Ето едно кратко обяснение как банките печатат пари:
http://www.youtube.com/watch?v=MUzUnLHcHkg

може да пуснете превод на субтитрите - малко е куц но става горе-долу ясно за какво се говори.
И цитата от далечната 1922 година на Хенри Форд в края на клипчето:
"Задължително е хората в една нация да не знаят как работят банковата и монетарната системи. Защото ако те разберат как работят, аз вярвам че до следващата сутрин ще има революция."

Неактивен RUS

• Сериозно Активен
« Отговор #508 -: Юли 08, 2015, 10:06:47 pm »
nizo ако се запознаеш с историята на банките и тяхното възникване предполагам че с удивление ще откриеш -в най-ранния етап от създаването им са били замислени именно като СЛУГИ на обществото и не са имали правото да взимат ЛИХВИ защото библията го забранява.Но хитрите венецианци са решили да поставят евреи като ''бушони'' за пред обществото.И по този начин с годините и поколенията лихвата е станала стандарт и нещо нормално в наши дни.
 В интерес на истината западния модерен свят предлага акции срещу твоите пари и ставаш дребен акционер и според годишните резултати на компанията имаш и определена доходност.Участваш в реалния сектор и икономика по  този начин.Отделно се продават държани ценни книжа с определна доходност и падеж.Но ние българите в тъпоглавието си следваме порочния модел с банките и всъщност нашите пари се обръщат срещу нас самите в най - обобщен смисъл.Всъщност по далеч от джоба си и съответно телевизора и рекламите там май не можем да видим нищо повече.
Относно бизнеса и предприемачеството като свободно начиние и право на всеки си в голяма заблуда.В България отдавна не можеш да си помислиш дори за нещо сериозно като размах.Просто ще те размажат ,няма да те пуснат в голямата игра.
За жалост много хора считат че да живееш на кредит е вече нормално - уви,промиването на мозъци действа с пълна пара.
Не виждам здрав смисъл дори да си помисля за заеми при положение че ще трябва да храня с труда си банката и нейните вложители за да им връщам лихвите.
Айде мерси ама без такива както се казва.
Не те познавам nizo но твоя начин на мислене в случая е жестоко сбъркан според мен защото следваш това което други са намислили за теб.В известен смисъл си зомбиран.
А това че сме бедни... причините не са една или две - за 25 г. разграбиха всичко което беше печелившо в страната ни и печалбите просто се изливат в услуга на други нации.Например България е втора по добив на злато в Европа но една канадско-американска фирма има концесия върху това и плаща едва 0,8 % .И какво излиза - златото изтича с по 10 тона на година от земите ни,а ние сме бедни и затъваме в заеми с лихви с милиарди.Наглите политици ни уверяват че нямало пари видите ли за заплати,пенсии,болници и т.н. и затова стандарта ни на живот е нисък.А доходите ни са по ниски дори и от страни като Папуа-Нова Гвинея или дори Габон.Но иначе сме в Европа с европейски цени и гоним европейски стандарти.
Преди 1989г. имаше само една банка в България - ДСК.Лихвите бяха смешни защото държавата стоеше зад това.Нямаше търговия с паричен ресурс защото държавата ни беше силна и реализираше милиарди долари като ресурс в злато от добив и във външнотърговски дейсности от реална промишленост и производство.
Сега всичко това е история като банките също имат пръст в това да потъваме все по бързо и по бързо.Просто банките са детайл от колониалния заробващ механизъм чийто роби вече сме съвсем реално.Накъдето и да се огледаш,където  да плащаш за лични и домакински нужди в 99% от случаите плащаш на чужди компании и/или банки.
Излишно е да споменавам кой има вина за това.Заглавието на темата е красноречиво в случая.

Неактивен nizo

• Стабилен
« Отговор #509 -: Юли 08, 2015, 10:23:13 pm »
juliang, как я смяташ тая работа?

Банката получава 100лв. от депозант, като му обещава 105лв. Дава кредит за 100лв. с обещание за 107лв. Човека си взема 100лв., но по логиката на клипа банката дава нов кредит за 90лв?! От къде ще се вземат още 90лв?

RUS, като не ти допада, не взимай пари от банките и не си слагай парите там. Естествено, че като имам някакви пари, то ще очаквам някаква печалба от тях за да ги дам на банката. Ако изключим банката от схемата, то ти едва ли не ми казваш, че аз трябва да ти дам парите си, просто щото си хубав човек. Лихвата е нещо като "данък правене на бизнес с чужди пари". Нали ако аз ти дам парите, пак ще ти искам нещо отгоре. Ако аз няма да спечеля нещо от тази сделка, то защо въобще да ти давам парите?